Lichttherapie helpt je door de donkere dagen

Dit zijn de donkere dagen voor Kerstmis, wanneer je vaak opstaat wanneer het nog donker is en het ook alweer donker is wanneer je van je werk naar huis gaat. In deze periode zie je erg weinig daglicht, en dat kan je humeur grondig bederven, met de winterblues tot gevolg. Voor sommige mensen gaat het nog verder: zij worden er werkelijk ziek van en lijden aan winterdepressie of SAD (Seasonal Affectionate Disorder). Lichttherapie kan een oplossing bieden.

BR>

Twintig jaar geleden werd SAD erkend als een mentale aandoening. Deze winterdepressie heeft ook een milde vorm: sub-SAD of winterblues. Maar wie de enige echte SAD te pakken heeft, heeft echt een probleem. Naar schatting 5 tot 10% van de Belgische bevolking krijgt ermee te maken, en driekwart van de patiënten zijn vrouwen.

Eigenlijk hebben SAD'ers problemen met hun biologische klok, en kan je winterdepressie een beetje vergelijken met jetlag of met problemen die ontstaan bij ploegendiensten. Een belangrijke functie van de biologische klok is het regelen van de slaap, en dit regelen gebeurt o.a. onder invloed van het licht. Mensen met een winterdepressie zijn veel minder goed in staat hun biologische klok te regelen. Specialisten kunnen nog niet precies verklaren hoe de ziekte ontstaat.

Bij ons, in het noordelijk halfrond, treden de ziekteverschijnselen op van september tot april; in het zuidelijk halfrond duiken ze op rond juni en juli. Daarom zien experts een verband tussen (gebrek aan) licht en hormonen waarvan de productie afhangt van lichtsterkte. Het gaat om melatonine en serotonine. Wanneer de lichtsterkte zwak is, in de winter dus, produceert ons lichaam grotere hoeveelheden melatonine, wat stemmingswisselingen en een vermindering van de vitaliteit veroorzaakt. Het tweede hormoon serotonine regelt o.a. het verbruik van voedsel dat rijk is aan suikers. Bij patiënten die aan SAD lijden is dit mechanisme verstoord.

Behandeling

SAD kan je op verschillende manieren behandelen: met klassieke geneesmiddelen of met lichttherapie (ook wel luminotherapie, foto- of luxtherapie genoemd). Lichttherapie bestaat erin dat je jezelf een halfuur tot twee uur per dag (afhankelijk van de lichtsterkte van de lamp) blootstelt aan een speciale lamp, die het gebrek aan daglicht in de winter moet compenseren. Dit licht zorgt er onder meer voor dat het teveel aan melatonine, dat humeurigheid veroorzaakt, wordt afgebroken.

Hoe gaat de therapie praktisch in zijn werk? Je zet je voor de lamp die bijvoorbeeld op tafel staat, terwijl je leest of tv kijkt. Eén- of tweemaal per minuut moet je recht in de lamp kijken. Je kan de therapie wel best in de voormiddag toepassen. Doe je het 's avonds, dan zouden slaapstoornissen kunnen optreden.

Wanneer doen de symptomen zich voor?

De klachten doen zich enkel voor in het najaar, de winter en het voorjaar. Sommige mensen hebben last van september tot april.

De symptomen keren elk jaar terug, vaak rond dezelfde tijd.

De klachten kunnen eventueel worden verklaard door andere ziekten zoals multiple sclerose, ijzertekort, de ziekte van Pfeiffer of psychische problemen. Het overlijden van bijvoorbeeld een partner in de herfst kan elk jaar opnieuw zorgen voor een periode van verdriet. Zelf als je al deze symptomen vertoont, moet je een huisarts raadplegen om zekerheid te hebben. Enkel de dokter kan de juiste diagnose stellen.

lusteloosheid en somberheid

: Patiënten hebben nergens zin in, ook niet in sociale contacten. Velen hebben plotselinge huilbuien, hebben een negatief zelfbeeld en vinden zichzelf nutteloos, lelijk en dik. Onzekere mensen krijgen zelfs angstgevoelens.

gedragsveranderingen en humeurigheid

: De tolerantiegrens van patiënten neemt af en ze worden uiterst prikkelbaar. Het concentratievermogen neemt af en simpele activiteiten kosten veel moeite. SAD'ers doen alleen het hoogstnoodzakelijke en gaan dan weer rusten.

snoeplust en gewichtstoename

: Wie last heeft van winterdepressie, heeft zin in energierijk voedsel, o.a. voedingsmiddelen waar veel koolhydraten en suikers inzitten zoals pasta, aardappelen, chocolade, koekjes, pannenkoeken en snoep. Deze mensen eten meer en nemen vaak toe in gewicht.

veel behoefte aan slaap en onrustig slaappatroon

: Patiënten met SAD hebben abnormaal veel behoefte aan slaap, maar worden toch vaak uitgeput wakker. Of ze slapen onrustig, liggen 's nachts wakker en zijn daarom overdag slaperig.

minder weerstand tegen infecties

: SAD'ers worden makkelijker ziek, waardoor hun weerstand nog vermindert. Ze krijgen onverklaarbare spierpijn en andere aandoeningen die in de zomer gewoon weer verdwijnen.

Philips verkoopt lampen voor lichttherapie. Consumenteninfo op 070-22.23.03. Je kan ook terecht bij Eurocosmetics op 09-225.02.26.