Acteur 'Kandahar' verdacht van moord op Iraanse diplomaat

Print
Een acteur van de bejubelde Iraanse film Kandahar wordt in de Verenigde Staten gezocht wegens moord. De man zou 20 jaar geleden in de VS een Iraanse diplomaat om het leven hebben gebracht. Dat meldt de Amerikaanse televisiezender ABC.
In de aftiteling van de film komt onder meer de naam Hassan Tantai voor, een van de hoofdrolspelers. In werkelijkheid zou zijn naam David Belfield zijn. Volgens de Amerikaanse justitie heeft hij in 1980 een toenmalige woordvoerder van de Iraanse ambassade in de VS vermoord.

De woordvoerder stond bekend om zijn kritische houding tegenover het fundamentalistische bewind van de toenmalige Iraanse ayatollah Khomeiny. Belfield had zich op de dag van de moord verkleed als postbode en kwam bij de woordvoerder een pakketje brengen. Met drie gerichte schoten werd de zegsman om het leven gebracht.

Na de moord vluchtte Belfield via Canada en Zwitserland naar Iran. In 1995 werd hij door ABC geïnterviewd en tijdens dat gesprek gaf hij toe de moord te hebben gepleegd. Hij kreeg er 4000 dollar voor van de Iraanse regering en heeft nooit van de moord wakker gelegen. "Alle regeringen vermoorden verraders en alle regeringen vermoorden mensen die hen omver willen werpen", zo zei hij toen.

De film Kandahar gaat over het Afghanistan onder de Taliban, de streng islamitische leiders die onder druk van de Amerikaanse militaire acties het veld moesten ruimen. De film, waarin vooral amateurs als acteur optreden, is door vele critici goed ontvangen. De maatschappij die de film in de VS verspreidt, zegt niets over het verleden van de omstreden acteur te hebben geweten.