Ecolo-politici betogen tegen Israëlische bezetting

Federaal secretaris Brigitte Ernst en senator Josy Dubié van Ecolo hebben in Israël deelgenomen aan verscheidene vredesmarsen om te protesteren tegen de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden, onder meer in Ramallah, Nabloes en Jerusalem.

BELGA

De twee vertegenwoordigers van de Franstalige groenen zijn sinds 26 december in Israël. De afgelopen dagen betoogden ze in de Palestijnse steden Ramallah en Nabloes samen met een internationale groepering van ngo's tegen de Israëlische bezetting en voor een Palestijnse staat. Vrijdag vervoegden ze een stille betoging van Israëlische "vrouwen in het zwart", die elke vrijdag alle burgerslachtoffers, zowel Israëlische als de Palestijnse, herdenken.

Zondag wilde de groep van ngo's naar Hebron in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever gaan maar dat werd door het Israëlische leger om veiligheidsredenen verhinderd.

Vierendertig Belgen namen deel aan de steunbeweging voor Palestina, onder wie Pierre Galand, voorzitter van het NCOS (Nationaal Centrum voor Ontwikkeling en Samenwerking) en het ECCP (een Europees comité dat ngo's voor Palestina coördineert). De acties eindigen op 2 januari. Brigitte Ernst en Josy Dubié keren evenwel zondagavond al terug naar België.