Skiërs kunnen zich verzekeren tegen slecht weer

Wie zijn skivakantie niet wil laten vergallen door sneeuwstormen, lawines of ander gedonder, kan zich voortaan verzekeren. Het Franse verzekeringsbedrijf Ifebo pakt vanaf deze winter uit met een gloednieuwe formule voor skifanaten. Op termijn wil het bedrijf soortgelijke aanbiedingen voor zonvakanties en cruises lanceren. De Belgische verzekeraars staan niet meteen te trappelen om dat voorbeeld te volgen.

BR>

Geen weer, geld terug. Dat is het basisprincipe van de allereerste meteoverzekering van het e-commerce bedrijf Ifebo. Het tarief varieert van 12,96 euro (523 frank) en 18,29 euro (738 frank) afhankelijk van de kostprijs van de reis. Enkele tienduizenden Franse skifanaten sloten voor de komende winter al zo'n nieuwe polis af.

De 'no-ski'-garantie betaalt terug als skiën onmogelijk is door uitzonderlijke weersomstandigheden zoals mist, sneeuwstormen of lawinedreiging. Als daardoor meer dan de helft van het skidomein voor minstens vijf uur dicht gaat, krijgt de klant zijn kosten terug. Ook als de skiër door noodweer zijn skioord niet kan bereiken met de auto of de trein, komt de verzekering tussenbeide. Toch schuilt er ook een addertje onder het gras. Als het volledige skistation de deuren sluit door een tekort aan sneeuw of door technische of menselijke fouten, dan ziet de skiër geen cent terug.

Ifebo wil niet alleen skiërs tegen ongewenste capriolen van het weer indekken. De maatschappij bereidt ook polissen voor om toeristen die een zonbestemming, cruise of sportvakantie boeken te verzekeren tegen onvoorziene donderwolken. Ifebo mikt daar vooral op de doelgroep van de actieve senioren.

De Belgische reisverzekeraars hebben voorlopig geen plannen voor een meteopolis. "Het weer is een veel te subjectief gegeven om te verzekeren. Dat zou alleen leiden tot discussies om klanten over sneeuw of geen sneeuw, zon of geen zon. Bovendien kun je daar onmogelijk vaste tarieven op plakken", vertelt Ilona Van Hemelrijck van reisverzekeraar Elvia-Mondial Assistance, die onder meer voor touroperator Thomas Cook werkt.