Een origineel kerstmenu

Voorgerecht: Stoofpotje van schaal- en schelpdieren
BR>
Ingrediënten voor 4 personen: 4 sint-jakobsvruchten, 1 kreeft, 8 mosselen, 4 scampi, enkele venusschelpjes, 1 aardappel, wat knoflook, 1 jonge ui, sap van 1 limoen, verse spinazie, boter, 1 glas Muscat de Rivesaltes, 1 dikke plak gedroogde ham, parmezaanschilfers.
Bereiding: Stoof knoflook, ui en aardappel in de pan aan en voeg de zeevruchten en ham toe. Bevochtig met de wijn en het limoensap en laat heel even gaar worden. Werk het geheel op met boter tot het gebonden is. Versnijd de spinazie heel fijn en schik in het midden van een diep bord. Plaats de zeevruchten met saus errond en overstrooi met parmezaanschilfers.
Recept uit Piets Pan, Piet Huysentruyt en Frank Smedts, Standaard Uitgeverij, 128p, 724 frank (17,95 euro).

Hoofdgerecht: Fruitige kip met Cubaans accent

Ingrediënten voor 6 personen: 6 stukken kip, 3 eetlepels vers limoensap, 3 eetlepels olijfolie, 2 gesnipperde uien, 4 fijn gesneden teentjes look, zoete pepertjes, 1 verse ananas, fijngehakte bieslook, 25 cl tomatensap, 60 g rozijnen, de vers geraspte schil van een limoen, bruine Havana Club (Cubaanse rum), zout en zwarte peper.
Bereiding: Kruid de stukken kip met peper en zout en marineer ze 30 minuten in limoensap. Overgiet de rozijnen met de rum. Verhit de olijfolie in een pan en braad de kip. Schep de aangebraden kip in een grote schotel. Fruit de ajuin en voeg later knoflook en de zoete pepertjes toe en vervolgens de gemarineerde rozijntjes en de geraspte limoenschil. Doe er dan de gesnipperde bieslook, het tomatensap, zout en peper bij. Laat een kwartiertje sudderen. Voeg de kip toe en laat nog vijf minuten doorsudderen. Doe er tot slot de blokjes ananas bij.

Recept uit Gentse Waterzooi, Gène Bervoets, Lannoo, 112p, 599 frank (14,85 euro).

Dessert: Warme chocoladecake met port

Ingrediënten: 2 hele eieren, 2 eierdooiers, 100 g boter, 100 g bittere smeltchocolade, 75 g suiker, 75 g bloem.
Bereiding: Klop de 2 hele eieren en 2 eierdooiers tot een dikke textuur van lichte kleur en smelt 100 g boter en 100 g bittere chocolade in de microgolf. Spatel een flinke schep van het eiermengsel in de warme chocolade en dan de gehele warme chocolademassa terug in het eiermengsel. Schud er met een zeef 75 g suiker en 75 g bloem overheen en spatel alles tot een mooi homogeen geheel. Stort dit in beboterde springvormpjes voor cake (diameter 8 tot 10 cm en 3 cm hoog) en laat 7 tot 8 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 175 graden. De bereiding is het best als ze nog warm is en lopend van binnen. Ideaal bij een glaasje port.