Helft van Europeanen heeft euro-minikit

Print
In de twaalf landen van de euro-zone hebben 150 miljoen burgers een euro-minikit. Dat is de helft van de totale bevolking. De munten zijn goed voor een totale waarde van 1,6 miljard euro. Dat heeft de Europese commissie bekendgemaakt aan de vooravond van de introductie van de nieuwe munten en biljetten.
Bij banken en winkels zijn al 6 miljard biljetten en 37 miljard munten verdeeld. Dat is 40 procent van de totale productie aan munten en 74 procent van de totale productie aan biljetten. Hier gaat het om een totale waarde van 144 miljard euro.

De EU-commissie is er echter niet helemaal gerust in. De biljetten en munten zouden nog beter moeten doorstromen tot in alle verdeelpunten. Opmerkelijk is dat EU-commissaris voor monetaire zaken Pedro Solbes de burgers oproept hun munten uit de minikits niet op te sparen als souvernir, maar vanaf dinsdag uit te geven.

Toch overheerst optimisme bij de commissie. Tot nog toe zijn er nergens grote problemen te verwachten. Er zijn nog nergens vervalsingen van biljetten genoteerd. Er zijn momenteel minder overvallen op geldtransporten dan normaal in deze periode van het jaar. Ondanks alle geruchten blijft de commissie stellen dat er geen opmerkelijke prijsverhogingen zijn.