"Euro belangrijk voor EU in mondiale economie"

Print
De komst van de euro geeft de Europese Unie een grotere stem in de mondiale economie. Romano Prodi, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft dat zondag gezegd. De EU zal niet uitgroeien tot een 'Verenigde Staten van Europa', zei Prodi, maar wel zullen de afzonderlijke Europese economieën langzaam verdwijnen.
De Europese eenheidsmunt, die vanaf dinsdag het wettige betaalmiddel is in de twaalf landen tellende eurozone, zal de Europeanen een "nieuwe identiteit" verschaffen, zei de Italiaanse oud-premier. De beslissing een gezamenlijke munt te gaan voeren is niet alleen door economische motieven ingegeven, maar ook door politieke. "Je moet een harmonie vinden tussen verschillende manieren van handelen."

Maar ondanks de door de gezamenlijke munt noodzakelijke hechtere samenwerking van de EU-lidstaten, zullen er geen Verenigde Staten van Europa ontstaan. "Onze Unie is compleet anders" dan de Amerikaanse, zei Prodi. De EU bestaat als "verband van minderheden die nooit een dominante, centrale kern zullen hebben".