Tony Blair hoopt op succes euro

De Britse eerste minister Tony Blair heeft zondag in zijn nieuwjaarsboodschap de euro veel succes toegewenst. Hij verzekerde zijn landgenoten dat ook zij belang hebben bij het slagen van de munt die vanaf 1 januari 2002 in 12 Europese landen wordt ingevoerd.

BELGA

"Het is in ons aller belang dat de munt slaagt", aldus de leider van New Labour. "Een groot deel van ons zakenleven en werk is verbonden met de rest van Europa. In elk geval is het van het grootste belang dat wij ons voorbereiden, want vele bedrijven zullen in euro zakendoen en dat zal onze economie beïnvloeden", aldus Blair.

Tony Blair, in juni dit jaar herkozen voor een periode van 5 jaar, heeft een referendum beloofd over een eventuele toetreding tot de euro, maar hij verbond daaraan 5 voorwaarden.

1. De economische cycli van Groot-Brittannië moeten overeenstemmen met deze van de eurozone..

2. De economie moet soepel genoeg zijn om op eventuele moeilijkheden te reageren..

3. De investeringen op lange termijn moeten voordeel halen uit een toetreding..

4. De City, het zakencentrum van Londen, mag niet lijden onder een toetreding tot de euro..

5. De toetreding moet de groei, de stabiliteit en de werkgelegenheid stimuleren..

.

De Britse vakbonden en de liberale democraten (de derde politieke partij van Groot-Brittannië) hadden vrijdag de regering opgeroepen om zo snel mogelijk een referendum te organiseren over een mogelijke toetreding..

Blair uitte in zijn boodschap ook tevredenheid over de internationale anti-terreurcampagne, maar hij waarschuwde zijn landgenoten dat "het werk nog niet af is". "De strijd tegen Al-Qa'ida en Bin Laden in Afghanistan is maar een eerste fase van de campagne, de tweede fase zal een ruimere aanpak tegen het terrrorisme inhouden. De tijd is nu ook gekomen om een inspanning te doen zodat er in het Midden-Oosten vrede kan bestaan", aldus nog Blair.