Europese beurzen sluiten 2001 diep in de min af

De grote effectenbeurzen in Europa hebben de handel vrijdag met kleine dagwinsten afgesloten. Zoals gebruikelijk op de laatste handelsdag van het jaar was er vrijwel niets te beleven. De stijgingen kunnen echter niet verhullen dat 2001 een slecht jaar is geweest voor de Europese beleggers.

BELGA

BR>

De "defensieve" Bel20 op Euronext Brussel verloor op jaarbasis 8,2 procent en bleef daarmee een van de betere leerlingen van de klas. In 2000 betekende een verlies van 9,5 procent het slechtste jaar ooit voor de Bel20.

De beurs van Parijs verloor over het hele jaar 22 procent - de slechtste prestatie in een decennium - na in 2000 5,3 procent te hebben verloren. De beurs van Frankfurt ging bijna 20 procent achteruit, veel meer dan de 7,5 procent van het jaar ervoor. In Londen zakten de koersen dit jaar met bijna 16 procent. In 2000 bedroeg de achteruitgang 10,2 procent. De Amsterdamse AEX-index sloot vrijdag de boeken met een jaarverlies over 2001 van meer dan 20 procent.

De verliezen zijn te wijten aan het stokken van de Amerikaanse economie, waardoor de economische groei in Europa en elders ging haperen. De economie in de VS ging zelfs in omgekeerde richting, wat (deels) te wijten was aan de terreuraanslagen van 11 september. Voor de komende tijd is het optimisme aan het terugkeren. Allerwegen wordt verwacht dat de Amerikaanse economie en daarmee die van de meeste andere landen in de wereld op korte termijn gaat aantrekken.