Aandelen beurs Buenos Aires fors achteruit

Op de eerste handelsdag na een onderbreking van een week zijn de koersen van de aandelen op de beurs van Buenos Aires vrijdag aanzienlijk achteruitgegaan. De Merval-index verloor 25,07 punten (7,82 procent) en viel terug op 295,39 punten. Het verlies van de index over het ganse jaar beloopt daarmee 29,12 procent.

BELGA

BR>

Wegens de politieke en economische crisis in Argentinië waren er voor het laatst vorige week donderdag nog transacties op de beurs van Buenos Aires. Na de val van president Fernando de la Rua kondigde interimpresident Adolfo Rodriguez Saà zondag een moratorium op de aflossing van de buitenlandse schulden van het land aan. Die belopen 135 miljard dollar (153,4 miljard euro of 6.188 miljard frank). Er zal nu onderhandeld worden met de afzonderlijke schuldeisers.

Minder dramatisch verliep de handel op de andere grote beurzen in Latijns-Amerika. In Sao Paulo daalde de Bovespa met 1,30 procent. Dat betekent een jaarverlies van 11,02, waarmee de Braziliaanse index er niet slechter voorstaat dan de New Yorkse Standard Poor's. In Mexico, waar ook nog maandag verhandeld wordt, steeg de IPC vrijdag met 0,75 procent. Op de voorlaatste beursdag van 2001 betekende dat een een groei over het ganse jaar met 14,42 procent. De Mexicaanse beurs komt daarmee als één van de besten ter wereld uit het crisisjaar 2001.