'Bin Laden zocht bondgenootschap met Iran'

Print
Osama bin Laden heeft enkele vertrouwelingen medio jaren '90 contact laten opnemen met Iraanse inlichtingendiensten. Bin Laden wilde een anti-Amerika-verbond sluiten tussen zijn terreurnetwerk al-Qaeda en Iran. Dat staat in geheime Amerikaanse dossiers, zo meldde maandag The New York Times.
In juli 1996 heeft een naaste medewerker van Bin Laden contact gehad met Iraanse agenten van inlichtendiensten in de Afghaanse stad Taliqan. De medewerker moest polsen of de agenten hun krachten wilden bundelen met Bin Laden om Amerikaanse doelen aan te vallen, zo staat in de dossiers die The New York Times in handen heeft gekregen.
Die ontmoetingen volgden op een bezoek van een andere al-Qaeda-medewerker aan Iran in december 1995. De Iraniërs gaven toen aan Bin Laden wel te willen ontmoeten, maar het is niet duidelijk of dat ook is gebeurd. Ook is niet bekend of beide partijen daadwerkelijk tot afspraken zijn gekomen.
Volgens de krant vormen de dossiers "een van de meest concrete bewijzen" dat Bin Laden met een groot land in het Midden-Oosten een anti-westers verbond wilde sluiten. Na de aanslagen op 11 september waren er tegenstrijdige berichten dat Osama bin Laden ooit steun zocht bij Irak. Maar deze dossiers laten volgens The New York Times zien dat Bin Laden zich tot Iran heeft gewend. Iran heeft een langere geschiedenis van steun aan terreurdaden tegen de VS en Israël.