Doodstraf voor leiders Chinese godsdienstige groepering

Twee leiders van een godsdienstige groepering zijn zondag in China ter dood veroordeeld. Volgens het Informatiecentrum voor Mensenrechten en Democratie in Hongkong is een van de twee doodvonnissen - tegen een vrouw - uitgesproken met twee jaar uitstel, wat meestal betekent dat die straf wordt omgezet in levenslang. Het zijn de zwaarste straffen die tot dusver in China zijn uitgesproken tegen leiders van groeperingen die daar als 'illegale sektes' worden aangeduid.

BELGA

De door de rechtbank in Jingmen in de provincie Heibei ter dood veroordeelden zijn de 46-jarige Gong Shenglian en zijn nicht Li Ying. Vijftien andere organisatoren van de 'Zuid-Chinese Kerk' kregen straffen van twee jaar tot levenslang. Zij waren er tijdens een geheim proces op 18 december van beschuldigd met hun 'sekte' de Chinese wetgeving te hebben willen ondermijnen. Bovendien zouden zij veertien leden van de godsdienstige groepering verwondingen hebben toegebracht. Gong Shenglian zou ook schuldig zijn verklaard aan verkrachting.

Gong heeft beroep aangetekend tegen zijn vonnis, maar dat heeft in China zelden succes. Mogelijk wordt hij binnen zes weken terechtgesteld, zei Frank Lu van het Hongkongse mensenrechtencentrum.

De 'Zuid-Chinese Kerk', in 1991 opgericht als afscheiding van de 'Alomvattende Kerk', heeft naar schatting 50.000 leden in tien Chinese provincies.