"Joodse assimilatie erger dan holocaust"

De Israëlische minister van gezondheid, Nissim Dahan van de ultraorthodoxe Shas-partij, heeft zondag beroering gewekt met de opmerking dat de assimilatie van joden in andere geloven door de eeuwen heen erger was dan de holocaust.

APNED

Dahan zei dat er vandaag de dag wel honderden miljoenen joden zouden zijn als er niet zo veel waren overgegaan op andere geloven of geassimileerd waren. "Als je naar die cijfers kijkt - niet naar het lijden - dan is zes miljoen tragisch, maar 200 miljoen is veel erger", zei Dahan, die refereerde aan de zes miljoen joden die door de nazi's zijn omgebracht.

Overlevenden van de holocaust zeggen dat de jodenmoord niet vergeleken kan worden met het vrijwillig afstand doen van iemands geloof. "Een vergelijking moet nooit gemaakt worden met de holocaust, de grootste tragedie die het joodse volk en de mensheid ooit is overkomen", zo stond in een verklaring van het Yad Vashem-monument.

Het parlementslid Yosef Lapid, zelf een overlevende van de holocaust, zei dat Dahan moet aftreden. "Dat zo'n man nog minister kan zijn is verschrikkelijk", aldus Lapid. "Dit is een enorme smet op de Israëlische regering en de Israëlische maatschappij."

Shas, een beweging die vooral aanhang heeft onder oriëntaalse joden, wordt er vaak van beschuldigd voorbij te gaan aan de gevoelens die de holocaust bij veel joden van Europese afkomst en hun nakomelingen oproept. Shas bezet zeventien van de 120 zetels in de Knesset.

Ultraorthodoxen vrezen dat de joodse religie zal verdwijnen als joden wereldwijd met niet-joden trouwen en gezinnen buiten het geloof stichten. Bijna de helft van de Amerikaanse joden trouwt met een persoon van een ander geloof.

Zvulun Orlev, afgevaardigde van de Nationale Religieuze Partij, noemde het verlies van joden aan andere geloven een "interne catastrofe" van het geloof, maar niet gelijk aan de massamoord op miljoenen. "De holocaust was een fysieke vernietiging die niets te maken heeft met spirituele tragedie die assimilatie is", aldus Orlev.

Het is niet de eerste keer dan Shas-leiders de holocaust op de korrel nemen. Een minister van de partij, Shlomo Benizri, veroorzaakte vorig jaar ophef met zijn opmerking dat de seculiere zionistische beweging niets heeft gedaan om gelovige joden te redden tijdens de nazitijd. Shas-leider rabbijn Ovadia Yosef stelde vorig jaar dat de mensen die in de holocaust zijn omgekomen de gereïncarneerde zielen van zondaars waren.