"Israel en Syrië bereid vredesgesprekken te hervatten"

Twee jaar na het stopzetten van de vredesgesprekken tussen Syrië en Israel, hebben beide landen zich bereid getoond de gesprekken te hervatten. Dat hebben de Israelische media zondag bekendgemaakt.

BELGA

De Syrische president Baschar al-Assad heeft volgens de Israelische radio tegen VS-gezant William Burns verklaard dat nieuwe gesprekken gevoerd kunnen worden, zonder voorwaarden. De voorbije maanden hebben ook Israelische politici aan de Syrische leiders verklaard dat ze opnieuw willen onderhandelen over vrede. Dat schrijft de Israelische krant "Maariv".

Burns was de voorbije week in de Syrische hoofdstad Damascus om te onderhandelen over eventuele gesprekken. Assad zei dat Syrië bereid is gesprekken te voeren zonder daarbij voorwaarden te stellen, maar hij wil dat de gesprekken verdergezet worden waar ze begin 2000 opgehouden waren. Toen ketsten de gesprekken tussen de toenmalige Israelische minister-president Ehud Barak en de Syrische buitenlandminister Farouk el Schara af op de door Syrië geëiste teruggave van de sinds 1967 door Israel bezette Golan-hoogte.