Aantal executies in VS in 2001 afgenomen

Het aantal terechtstellingen in de Verenigde Staten is in 2001 afgenomen. Terwijl er vorig jaar nog 85 terdoodveroordeelden werde geëxecuteerd, bleef dat aantal dit jaar op 66 steken. Daarmee was het aantal executies in de Verenigde Staten in 2001 het laagst in vijf jaar.

BELGA

Van de vijftig Amerikaanse staten passen er 38 de doodstraf toe. Directeur Richard Dieter van het informatiecentrum over de doodstraf in Washington is er blij mee dat er minder doodvonnissen worden uitgesproken en voltrokken. Hij denkt dat dat mede komt doordat rechtbanken iemand nu tot levenslang kunnen veroordelen, waarbij zij kunnen bepalen dat de veroordeelde nooit voor vervroegde vrijlating in aanmerking mag komen.

Voorstanders van de doodstraf denken dat het kleinere aantal executies en doodvonnissen vooral te danken is aan vermindering van de criminaliteit. Volgens de Amerikaanse justitie nam het aantal moorden tussen 1996 en 2000 met ongeveer een kwart af.

De meeste executies, namelijk achttien, hadden in 2001 in de kleine staat Oklahoma plaats. Daarna komen Texas (17), North Carolina (5) en Georgia (4). Ongeveer 3.700 terdoodveroordeelden wachten nog op de voltrekking van hun straf.