Arrestaties na bestorming Argentijns parlement

Elf politieagenten zijn zaterdag in Buenos Aires gewond geraakt nadat minstens 100 demonstranten er het parlement hebben bestormd. Zeker 30 demonstranten zijn gearresteerd. Na de machtswissel in Argentinië heerst er allesbehalve rust in het Zuid-Amerikaanse land.

BELGA

De demonstranten drongen het gebouw binnen na een protestactie tegen de nieuwe Argentijnse president, Adolfo Rodriguez Saa. Ze zeggen dat het nieuwe kabinet van de president "corrupte" politici telt. Vooral de nieuwe leider van de adviesraad van de regering, Carlos Grosso, was het mikpunt van kritiek. De man, die vroeger burgemeester van Buenos Aires was, wordt van corruptie verdacht.

Na de ongeregeldheden van zaterdag heeft hij zijn ontslag aangekondigd. Tijdens zijn ambt als burgemeester kwam de bevolking van de Argentijnse hoofdstad ook regelmatig in opstand.

Zaterdag gooiden de demonstranten in het parlementsgebouw met het meubilair, sloegen ze ruiten in en staken ze gordijnen in brand. De politie verdreef de relschoppers met traangas en rubberkogels. Het vuur kon worden geblust. Elders in de hoofdstad verwoestten honderden andere betogers winkels, gebouwen van financiële instellingen en Amerikaanse fastfoodrestaurants.

Een week geleden kwam het in Argentinië nog tot hevige rellen en protesten wegens de dramatische economische crisis in het land. President Fernando de la Rua zag zich genoodzaakt af te treden. Het parlement in Argentinië stelde daarop de Peronistische Rodriguez Saa als interimpresident aan, dit tot de verkiezingen van maart volgend jaar.