FBI leidt 150 onderzoeken naar banden met al-Qaeda

De Amerikaanse recherchedienst FBI leidt 150 verschillende onderzoeken naar personen en organisaties in de Verenigde Staten, die mogelijk banden hebben met de terreurorganisatie al-Qaeda. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post zondag op gezag van hooggeplaatste regeringsfunctionarissen.

BELGA

De krant schrijft dat de FBI tientallen verdachten met behulp van elektronische apparatuur volgt. Anderen worden door geheim agenten in de gaten gehouden.

Na de aanslagen van 11 september besloten de Amerikaanse inlichtingendiensten een handjevol groepen nauwlettend te controleren. De leden daarvan waren geïdentificeerd als medewerkers of sympathisanten van al-Qaeda. Uit nader onderzoek blijkt dat al-Qaeda in Amerika veel beter is vertegenwoordigd dan inlichtingendiensten en de recherche aanvankelijk dachten.

Medewerkers van de inlichtingendiensten benadrukken echter dat veel groepen en organisaties die nu het doelwit van de FBI zijn, slechts zijdelings of op onduidelijke wijze banden onderhouden met al-Qaeda.