122 doden bij brand in hoofdstad Peru

Het dodental van de vuurwerkexplosie en brand in een winkel- en wooncomplex in het centrum van de Peruaanse hoofdstad Lima is ondertussen opgelopen tot zeker 122 mensen . 144 mensen raakten gewond.

BELGA

De explosie deed zich om acht uur in de avond voor in een vuurwerkwinkel. Daarna ontstond brand die meteen de omliggende woongebouwen van drie en vier verdiepingen in lichterlaaie zette, aldus brandweercommandant Tulio Nicolini.

De vlammen grepen zo snel om zich heen dat veel mensen door het vuur ingesloten raakten. Veel slachtoffers waren winkeliers die zich om plunderaars tegen te houden hadden ingesloten in hun winkels. Anderen renden de straat op. Maar omdat vuurwerkverkopers er hun stalletjes hadden opgezet was het daar ook een vlammenzee, die tientallen auto's en mensen verteerde.

Een groep mensen zat vast achter anti-inbraakhekken op de tweede verdieping van een brandend gebouw en schreeuwde wanhopig om hulp. Een brandweerman rende de vlammen uit met een baby in zijn handen en dertig andere mensen werden ook gered. Gewonden werden op geïmproviseerde draagbaren van plastic zeil afgevoerd door brandweermannen en vrijwilligers.

Er waren 440 brandweermannen in touw om de vlammen te bedwingen, maar vanwege de toestroom van kijklustig publiek en lage waterdruk konden zij aanvankelijk niet veel uitrichten. Pas na enige tijd was er genoeg water en was de menigte door de politie weggestuurd.

Volgens Vincente Pineda van de burgerbescherming zijn zondag 122 lichamen geborgen. Pineda zei dat onder de puinhopen nog meer slachtoffers worden vermoed.

President Alejandro Toledo, die een dienstreis naar het noorden van het land onderbrak, kondigde voor zondag en maandag twee dagen van rouw af.