Regering lanceert informatiecampagne rond geperforeerde biljetten

"Geprikt biljet, gepikt biljet". Onder dit motto lanceert het ministerie van Binnenlandse Zaken vanaf 1 januari 2002 een informatiecampagne om geen geperforeerde biljetten in Belgische franken te aanvaarden.

BELGA

In het kader van de veiligheidsmaatregelen bij de invoering van de euro, krijgen De Post, de kredietinstellingen en ondernemingen die beroep doen op bewakingsfirma's om hun biljetten terug te brengen naar de Nationale Bank van België, toestemming om bankbiljetten te merken; meer bepaald te perforeren in de watermerkzone van het biljet. De maatregel slaat op de briefjes van 500, 1.000, 2.000 en 10.000 frank.

Geperforeerde biljetten worden niet meer als betaalmiddel gebruikt. Ze dienen enkel om, via een beveiligd circuit, teruggebracht te worden naar de Nationale Bank om vernietigd te worden, zo deelde het kabinet van minister Antoine Duquesne zondag mee.

Indien geperforeerde biljetten als betaalmiddel in het openbaar worden aangeboden, kunnen ze in geen enkel geval gebruikt, aangenomen of omgewisseld worden omdat hun oorsprong verdacht is, benadrukt Binnenlandse Zaken.

Personen die, in het kader van financiële transacties worden geconfronteerd met die biljetten, of zelfs indien ze onvrijwillig in het bezit ervan zijn gekomen, kunnen ze enkel bij de loketten van de Nationale Bank van België gaan innen. Die zal dan de nodige contacten met de bevoegde overheden opnemen en zal geval per geval, in functie van de omstandigheden nagaan of de gemarkeerde biljetten nog uitbetaald kunnen worden, aldus het perbericht.