Gevangenen Al-Qaida naar kamp Kandahar

Amerikaanse militairen hebben dit weekeinde 76 gevangenen van het Al-Qaidaterreurnetwerk vanuit Noord-Afghanistan overgebracht naar het Amerikaanse kamp nabij Kandahar, waar reeds tientallen andere gevangen terroristen vastzitten.

APNED

Volgens een verklaring van de 10e bergdivisie zijn vrijdag en zaterdag verdachten van veertien verschillende nationaliteiten vanuit een gevangenis in Shibergan naar Kandahar getransporteerd. "Wij kijken vooral naar mensen die ons inlichtingen kunnen verschaffen", zei de commandant van de operatie, majoor Joseph Fenty.

Eerder waren al 124 andere verdachten aangekomen in Kandahar, waar na aankomst van de groep uit Shibergan in totaal 200 man vastzitten, aldus een woordvoerder. Een deel van de leden van Al-Qaida zal overgebracht worden naar de Amerikaanse marinebasis in Guantanamo op Cuba.

Die gevangenen zouden daar berecht kunnen worden door militaire tribunalen, die president George Bush heeft opgezet om terroristen te berechten die geen Amerikaanse staatsburgers zijn. In Pakistan worden meer dan 200 verdachte Al-Qaidaleden door de lokale politie en leden van de Amerikaanse federale recherche (FBI) ondervraagd.