Ben-Eliezer wil grote offers brengen

De nieuwe leider van de Israëlische Arbeidspartij, Binyamin Ben-Eliezer, zegt tot vergaande compromissen bereid te zijn om vrede met de Palestijnen tot stand te brengen. Ben-Eliezer, die minister van defensie is, won de verkiezingen om het partijleiderschap donderdag van parlementsvoorzitter Avraham Burg. In een interview voor de Israëlische televisie verzekerde Ben-Eliezer vrijdag dat de veiligheid van de bevolking voor hem op de eerste plaats komt. Ook zei hij grote offers te willen brengen voor de vrede, maar alleen als de Palestijnen coöperatiever worden.

APNED

BR>

"Ik ben een van degenen die de grootste compromissen wil sluiten, maar alleen als ik weet dat onze affaires met de vijand voorbij zijn en hij een vriend is geworden", aldus de nieuwe leider van de Arbeidspartij.

Ben-Eliezer was een groot voorstander van het beleid van de vorige premier, Ehud Barak, die zich in vredesonderhandelingen met de Palestijnen bereid toonde tot vergaande concessies. Nadat de onderhandelingen waren mislukt en in september vorig jaar de Palestijnse opstand was uitgebroken keerden veel Israëliërs zich van Barak af en in februari van dit jaar verloor hij de verkiezingen om het premierschap van de havik Ariel Sharon.

Ben-Eliezer heeft gezegd dat de Arbeidspartij vooralsnog deel zal blijven uitmaken van Sharons regering van nationale eenheid, maar politieke commentatoren verwachten dat de partij ruim voor de uiterlijk in oktober 2003 te houden verkiezingen uit de regering zal stappen. Een groot deel van de partij wil de regering nu reeds de rug toekeren, om niet langer medeverantwoordelijk te zijn voor de harde opstelling van Israël jegens de Palestijnen.

Volgens een opiniepeiling waarvan de resultaten vrijdag werden gepubliceerd door het dagblad Maariv zou Ben-Eliezer, als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, geen kans maken tegen Sharon.