Palestijnen vragen terugkeer Zinni

De Palestijnse Autoriteit heeft de Verenigde Staten vrijdag gevraagd hun bemiddelaar Anthony Zinni terug naar het Midden-Oosten te sturen. Naar de Israëlische krant Haaretz zaterdag schrijft, is de Palestijnse Autoriteit naar eigen zeggen bereid een ploeg veiligheidsambtenaren en politici naar Washington te sturen, om de positie van de Palestijnen en de maatregelen die de jongste tijd zijn getroffen, toe te lichten.

BELGA

BR>

De krant citeerde een verklaring die na een bijeenkomst van het Palestijnse kabinet onder voorzitterschap van Yasser Arafat in Ramallah werd uitgegeven. Daarin wordt erop aangedrongen dat Zinni start met de uitvoering van een plan voor een wapenstilstand in het Midden-Oosten. Basis daartoe dienen de voorstellen te zijn van CIA-directeur George Tenet en van de vroegere Amerikaanse senator George Mitchell.

Zinni verliet half december de regio nadat het geweld weer fel was opgelaaid. Washington kondigde toen aan dat Zinni enkel zou terugkeren als de Palestijnen concrete stappen ter beëindiging van het geweld zouden ondernemen en de Israëli's hun restricties tegen de Palestijnen zouden versoepelen.

Vrijdag belde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zowel met de Israëlische premier Sharon als met de Palestijnse leider Arafat. Volgens zijn woordvoerder heeft Powell duidelijk gemaakt dat een terugkeer van Zinni pas mogelijk wordt als de spanning in de regio is afgenomen..