Reid vond explosieven via internet

De Brit Richard Reid, die een aanslag op een vliegtuig wilde plegen met een explosief poeder in zijn schoen, zou de Nederlandse leverancier van de daarvoor bestemde stof 'petn' hebben gevonden via internet. Dat melden de Britse krant The Daily Telegraph en de Britse omroep BBC zaterdag.

BELGA

BR>

Reid zou tegen het Amerikaanse recherchebureau FBI hebben gezegd dat hij de Amsterdamse verkoper van petn via internet heeft gevonden. Hij zou voor de explosieven 1.500 pond (ongeveer 98.580 frank of 2.444 euro) hebben betaald. Verder melden de Britse media dat Reid de FBI heeft gezegd dat hij bij het vervaardigen van zijn bomschoen op eigen houtje werkte.

Reid deed zijn aankoop kort voor zijn vlucht met de Amerikaanse maatschappij American Airlines van Parijs naar Miami op 22 december. Reid werd toen tijdens zijn poging een aanslag te plegen overmeesterd en in de Amerikaanse stad Boston aan justitie overgedragen. Een federale rechter in Boston bepaalde vrijdag dat Reid voorlopig niet op borgtocht mag worden vrijgelaten.

De Daily Telegraph schrijft zaterdag dat de FBI onderzoekt of Reid met zijn poging tot een aanslag het opblazen van een Pan Am vlucht boven het Schotse Lockerbie wilde imiteren. Bij die aanslag op 21 december 1988 kwamen 270 mensen om. Reid stapte op 22 december in een toestel van American Airlines, maar eigenlijk had hij een dag eerder willen vliegen.