Flahaut: "alles moet terug opgebouwd worden in Afghanistan"

Belgisch minister van Defensie André Flahaut, die begin deze week in Kaboel was, heeft woensdag gezegd getroffen te zijn door de staat van verval waarin Afganistan zich bevindt na meer dan twintig jaar burgeroorlog en de Amerikaanse bombardementen van deze herfst.

BELGA

"Alles moet er worden gedaan, het zal jaren duren om het land herop te bouwen", zei Flahaut. "In Kaboel resten er alleen ruines", aldus de minister Flahaut tijdens een bezoek aan de Belgische troepen in de Balkan en aan het fregat "Westdiep" dat zich in de Oostelijke Middellandse Zee bevindt. Flahaut kwam maandag in Kaboel aan met een Airbus 310 van de Belgisch luchtmacht. Aan boord was een vracht van 7,5 ton met inentingen, geschonken door de Belgische afdeling van het VN-Fonds voor het Kind (UNICEF). Zanger Salvatore Adamo vloog ook mee als Belgisch UNICEF-ambassadeur. Flahaut en Adamo bezochten het kinderziekenhuis Indira Ghandi, dat 300 bedden telt en een groot gebrek aan middelen heeft. De instelling heeft slechts één, verouderde couveuse, geen enkele apparaat om röntgenfoto's te maken en de hygiene is er erbarmelijk. Bovendien is het ziekenhuis overbevolkt, legde Flahaut uit.

De minister ontmoette ook de VN-gezant voor Afghanistan, de Algerijnse diplomaat Lakhdar Brahimi. Brahimi zei dat hij 'optimistisch" was over de evolutie van de situatie in het land na de installatie van de interimregering. Deze multi-etnische regering volgde het Talibanregime op, dat werd omver geworpen door de Amerikaanse tussenkomst als reactie op de aanslagen van 11 september. Flahaut zei nogmaals aan de VN-gezant dat de Belgische militaire bijdrage aan de stabilisering van Afghanistan zich beperkt tot het humanitaire domein en het strategisch transport. De vliegtuigen van de Belgische luchtmacht zouden kunnen dienen om de eerste troepen van de multinationale macht onder leiding van de Groot-Britanie (ISAF) ter plaatse te brengen, mochten de Britten daarom vragen, zei Flahaut woensdag aan BELGA. De bestemming van deze vliegtuigen zou dan de luchtmachtbasis van Baghram zijn, een vijftigtal kilometer ten noorden van Kaboel, die grotendeels onder Amerikaanse controle is. Volgens een legerdeskundige, is deze vroegere Sovjetbasis jarenlang het toneel van gevechten geweest. De staat waarin ze zich nu bevindt en de afwezigheid van infrastructuur, beperkt de facto de inzet van de Airbus, ten voordele van de C-130 "Hercules" vliegtuigen. Flahaut ontmoette tenslotte ook vertegenwoordigsters van een Afghaanse vrouwenorganisatie, de GRRD. Zij willen het sociale weefsel van het land herstellen na de jarenlange onderdrukking door de Taliban. Het Talibanregime interpreteerde de Koran zodanig strikt dat vrouwen alleen binnenshuis taken mochten verrichten. "Hun prioriteiten zijn onderwijs, gezondheid en werk voor hun echtgenoot", zei Flahaut die er ook op wees dat twee van die prioriteiten ook UNICEF aanbelangden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer