Sneeuwuil gesignaleerd in Veurne

Sinds enkele dagen heeft een sneeuwuil zijn vaste stek op de daken van de huizen van de wijk "Nieuwstad" in Veurne gevonden. Zaterdag werd hij andermaal opgemerkt. De zeldzame uil - vooral te vinden in Canada en Noord-Europa - kan volgens ornithologen niet overleven in onze streken.

BELGA

De voorbije weken had men in de Westhoek al enkele keren een sneeuwuil gezien. Het is echter niet uitgesloten dat het telkens om dezelfde vogel ging. Er zat er zelfs één een tijdlang nabij de start- en landingsbaan van de luchthaven van Oostende.

De grote witte uil met grijze stippen op de buik en rug heeft het blijkbaar naar zijn zin en zoekt af en toe de warmte op van de schoorstenen in de buurt. Zoals hij in Veurne werd opgemerkt, ziet hij er gezond uit en laat zich tot op 20 meter benaderen vooraleer hij opvliegt.

Ook in Nederland werden onlangs sneeuwuilen waargenomen. Ornithologen denken dat de vogels door de extreme koude in het oosten en het noorden van Europa en Canada zijn afgedwaald en hier zijn beland. Volgens sommige kenners gaat het dan weer om vogels die in een storm zijn terechtgekomen en zich hebben neergezet op een tanker die in een Europese haven aanmeerde.

In zijn natuurlijke biotoop eet de sneeuwuil lemmings en andere kleine knaagdieren. Hier kan hij overleven als hij voldoende ratten en muizen vindt, ook konijntjes staan af en toe op zijn menu.

Vogelbescherming Vlaanderen raadt de mensen die dergelijk uil op bezoek krijgen aan het dier met rust te laten en de waarneming te melden op hun nationaal telefoonnummer 02-521 28 50. De komende dagen wordt de 'Veurnse sneeuwuil' van nabij gevolgd door de natuurvereniging.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer