Amerikanen ontwikkelen 'perfecte' leugendetector

Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania in de Verenigde Staten hebben een systeem ontwikkeld dat volgens hen feilloos kan vaststellen wie liegt en wie de waarheid spreekt. De perfecte leugendetector lijkt binnen handbereik.

BELGA

Het probleem met de conventionele detector is dat hij nervositeit meet. De meeste mensen worden zenuwachtig als zij een leugen vertellen. Iemand met stalen zenuwen kan die machine verslaan. Omgekeerd kan een zenuwachtig persoon de waarheid vertellen die door de leugendetector niet wordt geloofd.

Het nieuwe systeem werkt met behulp van een hersenscan. Dr. Daniel Langleben, een van de onderzoekers, toont door middel van eenvoudige experimenten met een kaartspel aan dat de hersenen voor een leugen meer ruimte gebruiken dan voor voor de waarheid. Een proefpersoon ligt op een tafel met het hoofd in een scanner. Hij krijgt twee kaarten en wordt gevraagd over een kaart te liegen en over de andere de waarheid te spreken.

De leugen vergt meer inspanning. De hersenen tonen dan zichtbaar op de monitor grotere activiteit. Langeleben: "De conventionele leugendetector krijgt het antwoord van een mens. Via deze nieuwe methode wordt die mens gepasseerd en kijkt de machine direct in de hersenen".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer