Foliumzuur voorkomt geheugenverlies

Verrijking van graanproducten met foliumzuur verkleint vergeetachtigheid bij mensen van boven de zestig jaar. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie. Onderzoekers van het Voedingscentrum aan de Tufts universiteit in Boston keken naar de relatie tussen het niveau van homocysteïne in het bloed en de mate van geheugenverlies.

BR>

Eerder was al aangetoond dat het niveau van homocysteïne hoger was bij ouderen die weinig vitamine B, met name foliumzuur, tot zich namen. Bekend is dat homocysteïne, een bijproduct van de vertering van aminozuren, de kans op een beroerte verhoogt. De onderzoekers wilden weten of een hoog homocysteïne-niveau of een lage vitamine-B-status ook effect heeft op geheugenverlies bij ouderen.

Het vitamine-B-complex is betrokken bij de aanmaak van chemische stoffen die onmisbaar zijn voor de hersenfuncties. Een gebrek aan homocysteïne wordt wel in verband gebracht met de ziekte van alzheimer en dementie. Ongeveer driekwart van dementie is het gevolg van een beroerte of de ziekte van Alzheimer, die wellicht ontstaat na een aantal lichte beroerten. De onderzoekers namen daarom in hun onderzoek geen mensen mee met een beroerte achter de rug.

Hun studie toont aan dat het homocysteïne-niveau is gekoppeld aan geheugenverlies. De deelnemers met een hoog niveau foliumzuur in hun bloed bleken goed beschermd tegen vergeetachtigheid. De onderzoekers pleiten daarom voor een hoog foliumzuurgehalte in graanproducten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer