Man opgepakt ivm moord Massoed

De Nederlandse politie heeft vorige week bij Eindhoven een man aangehouden in verband met de moord op Ahmed Shah Massoed. Dat heeft een woordvoeder van het Nederlandse Openbaar Ministerie in Den Bosch woensdag bevestigd. De arrestatie gebeurde op vraag van het Belgische gerecht.

BELGA

Massoed, de commandant van de Noordelijke Alliantie, kwam op 9 september in het noorden van Afghanistan om het leven bij een aanslag door twee mannen die zich voordeden als journalisten. Hij werd het slachtoffer van een bom die was verstopt in een videorecorder. Vermoed wordt dat de moord het werk was van de Taliban of de terreurbeweging van Osama bin Laden.

De arrestatie in Eindhoven is verricht op verzoek van de Belgische justitie. Die onderzoekt de herkomst van vervalste Belgische paspoorten die de twee moordenaars van Massoed bij zich hadden. Het gerecht onderzoekt wie de paspoorten leverde. De documenten blijken in 1999 gestolen te zijn uit de Belgische ambassade in Den Haag en het Belgische consulaat in Straatsburg. Inmiddels zijn in België al enkele personen aangehouden. De Britse justitie heeft in verband met de moord een Egyptische fundamentalist in staat van beschuldiging gesteld. De nationaliteit van de pas aangehouden man staat volgens het OM in Den Bosch nog niet vast. "Daar wordt nu onderzoek naar gedaan. Onze indruk is dat de man gebruik maakt van verschillende aliassen", aldus de woordvoerder. Hij wil "bevestigen noch ontkennen" dat de man is aangehouden op het asielzoekerscentrum in Veldhoven, zoals bronnen bij de politie melden. Onbekend is nog wanneer de verdachte aan de Belgische justitie wordt uitgeleverd. Het onderzoek naar de Belgische paspoorten richt zich ook op de kort na de aanslagen in de Verenigde Staten in Rotterdam aangehouden moslimfundamentalisten. Bij de drie verdachten zijn ook vervalste paspoorten aangetroffen. Justitie verdenkt de mannen ervan dat ze een aanslag beraamden op een Amerikaans doel in West-Europa.

Ze zouden de in ons land verblijvende Tunesiër Nisar Trabelsi van valse reisdocumenten hebben voorzien. De ex-profvoetballer heeft bekend dat hij een zelfmoordaanslag wilde uitvoeren. Volgens de in Frankrijk vastzittende Algerijn Djamel Beghal, die volgens justitie nauwe banden met de organisatie van Bin Laden heeft, was de Amerikaanse ambassade in Parijs het doelwit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer