India: raketsystemen zijn in positie

Terwijl India en Pakistan zich op lijken te maken voor een oorlog, hebben de kernmachten hun troepen aan hun grens woensdag verder versterkt en wisselden grenstroepen geweersalvo's uit.

APNED

De Indiase kamercommissie voor veiligheid kwam woensdagavond bijeen om verdere diplomatieke druk op Pakistan te bespreken, waaronder een mogelijk verbod op het gebruik van het Indiase luchtruim door Pakistaanse lijntoestellen, het opzeggen van een waterovereenkomst die van belang is voor de Pakistaanse landbouw, het terugschroeven van de diplomatieke vertegenwoordiging en het opheffen van Pakistans handelsstatus als "meest begunstigde natie". Eerder besloot India zijn ambassadeur terug te roepen uit Islamabad en op 1 januari de trein- en busdiensten tussen de twee landen op te heffen.

"De raketsystemen zijn in positie", zei de Indiase minister van defensie Georg Fernandes tegen het Indiase persbureau PTI. Pakistaanse en Indiase media meldden dat ook Pakistan zijn raketsysteem in paraatheid had gebracht. De raketsystemen van zowel India als Pakistan kunnen worden gebruikt voor het lanceren van raketten voorzien van kernkoppen. Beide kampen hebben bovendien hun troepenmacht aan weerszijden van de grens versterkt.

De dagelijkse schotenwisseling tussen de grenstroepen van beide landen verliep woensdag echter kalmer dan anders en ook de stroom dorpelingen die hun huizen bij de grens verlieten nam sterk af, zei een woordvoerder van het Indiase leger. Het Indiase leger heeft woensdag de Legerdag, een feestdag met parades die ieder jaar op 15 januari plaatsvindt, afgelast vanwege de mobilisatie van troepen en wapens langs de grens.

De spanningen tussen beide landen zijn opgelopen na een zelfmoordaanslag op het Indiase parlement. India heeft uit Pakistan afkomstige moslimextremisten beschuldigd van de aanslag die 13 december plaatsvond en aan veertien personen het leven heeft gekost, onder wie de vijf daders. Pakistan heeft maandag banken en financiële instellingen opgedragen de tegoeden te bevriezen van twee organisaties die volgens de Amerikaanse president George Bush terrorisme ondersteunen. Het gaat om de groepen Lashkar-e-Tayyaba en Ummah Tameer e-nau, waarvan de eerstgenoemde samen met de Jaish-e-Mohammed volgens India betrokken was bij de zelfmoordaanslag van 13 december. Dinsdag heeft Pakistan de leider van de groepering Jaish-e-Mohammed gearresteerd, evenals een dertigtal van zijn aanhangers. Volgens New Delhi gaan de maatregelen van Pakistan echter niet ver genoeg. De Indiase regering heeft geëist dat er een einde wordt gemaakt aan de activiteiten van de groeperingen en dat hun leiders worden gearresteerd en overgedragen aan India. "Wij willen geen oorlog, maar oorlog wordt ons opgedrongen en wij zullen daarmee moeten leven," zei de Indiase premier Atal Bihari Vajpayee dinsdag. De Pakistaanse president generaal Pervez Musharraf heeft de aanslag op het parlement veroordeeld, maar zei dat hij geen verdere actie zal ondernemen zonder bewijs tegen de extremisten, die hij omschrijft als "vrijheidsstrijders". Hij ontkent dat de Pakistaanse regering de rebellen ondersteunt of enige controle over hen uitoefent.

Ondanks alle oorlogstaal waren er echter aanwijzingen dat oorlog niet de eerste prioriteit van beide landen is. "Ik denk niet dat iedereen in India oorlog wil en ik denk niet dat iedereen op het subcontinent oorlog wil", zei de voormalige Indiase premier I.K. Gujral woensdag. Voorts bleef een topconferentie van zeven Zuid-Aziatische leiders, onder wie Vajpayee en Musharraf, voor 4-6 januari op de agenda staan in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. De Nepalese regering zei dat de beide mannen verzekerd hebben te zullen komen. Bronnen binnen het Indiase leger hebben bovendien gezegd dat India de eerstkomende maanden nog niet klaar is voor een totale oorlog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer