Hasseltse rechter laat twee Truiense bars sluiten

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft vrijdag beslist dat de bars Bloemenhof 1 en 2 op de Hasseltse- en Luikersteenweg in Sint-Truiden voor twee jaar dicht moeten. De twee uitbaters, een 44-jarige man uit Heers en een 59-jarige man uit Sint-Truiden, werden ieder veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar met uitstel en een boete van 600.000 frank (14.874 euro) voor het houden van een prostitutiehuis, mensenhandel, illegale tewerkstelling en inbreuken op sociaal strafrecht. De rechter heeft de onmiddellijke aanhouding bevolen van de twee mannen, die uit Griekenland afkomstig zijn.

BELGA

De feiten speelden zich af tussen juli 1998 en februari 2000 in Sint-Truiden. In de bars werden acht vrouwen aangezet tot prostitutie. Ze waren vooral afkomstig uit Oost-Europa. De vrouwen werden opgenomen in een circuit van prostitutie en tewerkgesteld met ontduiking van de sociale lasten en reglementering inzake arbeidsvoorwaarden. Zo schreven de uitbaters de vrouwen niet in in het personeelsregister. Ze werden niet onderworpen aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) en zonder vergunning tewerkgesteld.

Na een klacht van een vrouw uit Moldavië, die onwettig in ons land verbleef en onder bedreigingen verplicht werd zich te prostitueren, voerden speurders eind februari 2000 huiszoekingen uit in de twee bars. De twee mannen ontkenden de prostitutie, maar die verklaringen werden weerlegd door klanten. Sommige meisjes werden geslagen en met de dood bedreigd. Een vrouw werkte als poetsvrouw, maar moest meedrinken met de aanwezige klanten. De twee mannen worden voor vijf jaar uit hun burgerrechten ontzet en moeten aan de RSZ ongeveer 150.000 frank (3.718 euro) betalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer