Brunch in het Astrid Plaza Hotel

Op zondagmiddag is de brunch al een tijdje populair. De uit Amerika overgewaaide mix tussen 'breakfast' en 'lunch' trekt vooral mensen aan die er met familie of vrienden een culinair uitje van willen maken en bovendien over een gezonde eetlust beschikken. Heel wat horecazaken pakken uit met de formule. De Lekker-redactie ging proeven in het Antwerpse Astrid Park Plaza.

BR>

Het Astrid Park Plaza in hartje Antwerpen weet zich in de belangstelling te plaatsen. In oktober hielden ambtenaren uit de EU er hun Europese top. De docusoap van het VTM-programma Het hart van Vlaanderen focuste net twee weken op het reilen en zeilen van het hotel en zijn personeel. Proms-vedetten zoals John Miles en Meat Loaf hebben er dit jaar hun thuisbasis. En het management past de accommodatiemogelijkheden aan nieuwe behoeften aan.

De centrale inkomhal is net in gebruik genomen en tegen februari 2002 openen een brasserie en restaurant de deuren op de gelijkvloerse verdieping. Tot nu toe kunnen hongerige hotelgasten en andere klanten terecht in het restaurant Windows of Antwerp op de tweede verdieping. Met mooi uitzicht op het Centraal Station dat als inspiratiebron diende voor de architectuur van Astrid Park Plaza. Het omgewoelde bloemen- en groentapijt in het midden van het plein zorgt voorlopig voor een dissonant.

Een druilerige zondagmiddag. Het is even over twaalf als we met een hongerige maag - het ontbijt hebben we voor alle veiligheid overgeslagen - het hotelrestaurant binnenstappen. We nestelen ons aan het raam en krijgen een glas champagne aangeboden om alvast in de juiste stemming te komen. Vooral grootouders met hun nageslacht en vriendengroepen bezetten de overige tafeltjes. Een speelhoekje is ingericht voor kinderen die lang stilzitten niet als hun favoriete bezigheid bestempelen.

Een blik op de uitgebreide buffettoog maakt snel duidelijk welke tactiek te volgen valt: wie van alles wil proeven, moet met mondjesmaat te werk gaan. Het ontbijt-assortiment met koffiekoeken, broodjes en croissants laten we voor alle veiligheid aan ons voorbijgaan. Een wandeling langs de uitgestalde voorgerechten maakt de keuze er overigens niet makkelijker op.

Snaar De Franse chef Alain Bergen zorgde onder meer voor klassieke garnaalcocktails, trendy sushi-hapjes, gravedlax, gevulde eitjes, rijstpakketjes en slaatjes in allerlei combinaties die met elkaar in competitie gaan. De begeleidende dranken moeten wel apart betaald worden. Ik las een kleine adempauze in maar mijn tafelgenoot kan inmiddels niet aan de verleiding van de geurige groenteroomsoep weerstaan.

Ondertussen heeft een vierkoppig orkestje vlak bij ons postgevat. De bandleider heeft er duidelijk zin in, beschikt over een stevig stemgeluid en brengt met zijn kompanen populaire deuntjes naar eigen inspiratie en op verzoek. Met de gevleugelde uitspraak: "We spelen voor de vrouwen maar de mannen mogen blijven", zet hij de toon. Zijn enthousiasme doet een snaar van zijn strijkstok springen, die ik overhandigd krijg. "Brengt geluk", knipoogt hij, waarna het even stil wordt en hij snel de opgelopen schade herstelt.

Tijd om de hoofdgerechten aan te vallen. Er is keuze tussen bereidingen van zalm en roodbaars, fazant en kalfsgebraad met aardappelgratin en groentemix als begeleiders. Daarna is het even op zoek gaan naar een derde versnelling want in de verte lokt de desserttafel met gebak van Del Rey, chocomousse en crème brulée. Koffie of thee naar keuze vormt de afsluiter. Ik overloop even de calorietabellen, maak van mijn hart een steen en ga voor de verse fruitsla. Mijn disgenoot belooft morgen op dieet te gaan...

Brunch, elke zondag vanaf 12u in Astrid Park Plaza, Koningin Astridplein 7, Antwerpen; tel. 03-203.12.34. Volwassenen 1395 frank of 34,58 euro. Voor kinderen tot twaalf jaar staat de weegschaal klaar. Ze betalen volgens lichaamsgewicht 20 frank of 0,50 euro per kilogram.