Spar is kerstboom bij uitstek

"Oh, dennenboom..." klinkt het in één van die eeuwenoude kerstliederen. Fout, want de kerstboom is meestal een spar. Maar ook daarin zijn talloze variëteiten, met elk hun specifieke eigenschappen en prijskaartjes. "De Rolls Royce onder de kerstbomen is de Abies Nordmanniana", meent kerstboomkweker Johan Lescrauwaet.

BR>

"Wij kweken elk jaar 2.000 à 3.000 kerstbomen. De Rolls Royce van de bomen is duidelijk de Nordmannianaspar. Die heeft een zeer mooie donkergroene kleur, zachte naalden die niet prikken en bijna geen naaldverlies. De naalden en takken zijn wat dikker, zodat je zonder probleem ook zwaardere kerstballen en -versieringen in de boom kan hangen. Door de trage groei is deze kerstboom wel een stuk duurder dan de traditionele Picea. Een gewone kerstboom kost algauw 500 tot 700 frank, voor een Nordmannianaspar van 1,5 meter moet je toch op 1.500 frank rekenen. Maar die prijs is relatief, als je weet dat je de Nordmannianaspar die wij in pot kweken perfect kan overplaatsen in de tuin en hem makkelijk twee à drie jaar na elkaar kan gebruiken. Neem daarbij dat je geen vuiligheid hebt door afvallende naalden, waardoor vele mensen die hogere aankoopprijs met plezier betalen", weet Johan. "Mooie bomen in dezelfde prijsklasse als de Nordmanniana zijn ook de Abies Koreana en de Abies Concolor. De Koreana is smal van structuur en groeit conisch omhoog; de Concolor past met zijn lange lichtblauwe naalden perfect in moderne interieurs. Ook die bomen verliezen hun naalden niet."

Kwaliteit, en vooral geen werk of last, is wat de meeste mensen verlangen als ze een kerstboom kopen. "De mensen willen een boom kopen en ermee naar huis rijden, om de boom meteen in de woonkamer te plaatsen en te versieren. Onze in pot gekweekte bomen passen perfect binnen die visie. En doordat de naalden niet afvallen, kan je veel langer genieten van je boom. Je loopt niet meer het risico dat er geen naalden meer aan de boom staan tegen Kerstmis als je nu al de boom plaatst. Zelfs al laat je de boom tot februari staan, als je 'm goed verzorgt zal je geen problemen hebben."

Verzorgingstips

Om het afvallen van naalden te vertragen, kan u de gewone spar best pas op het laatste moment in huis halen. Nadeel is natuurlijk wel dat u er dan ook niet veel genot aan hebt.

Bij vriestemperaturen van -5°C of lager, haaltu de boom best niet vanuit de vrieskoude meteen naar de woonkamer. Laat de boom eerst een uurtje of twee acclimatiseren, bijvoorbeeld in de garage. Dan is het temperatuurverschil minder groot.

Plaats de kerstboom op een schaal of in een pot met universele potgrond zodat u hem voldoende water kunt geven. Vijf liter water per week is aan te raden.

In de winter is het binnenin de woning meestal lekker warm, maar leuk vindt de kerstboom dat niet. Plaats hem zeker niet in de buurt van een warmtebron, maar opteer voor een zo fris mogelijk plaatsje. Wanneer u vloerverwarming hebt, kan u de boom op een kastje of krukje plaatsen, of enkele vellen aluminiumfolie onder de pot leggen.

Een boom met een gezonde kluit kan u na gebruik binnenshuis een plaatsje geven in een hoekje van de tuin. Dit geldt voor een Abies, niet voor een Picea. Plant de boom buiten als het niet vriest en geef hem gedurende de eerste vijf maanden wekelijks één emmer water.

Info: Kerstboomkwekerij Nordmanniana, Gistelsesteenweg 590, Sint-Andries-Brugge, 050-386.122.