Huub Stevens verlaat einde seizoen Schalke

De Nederlandse trainer Huub Stevens gaat Schalke'04 aan het einde van het seizoen verlaten. Dat heeft de manager van de Duitse volksclub, Rudi Assauer, woensdag bevestigd. Het Duitse sensatieblad Bild-Zeitung kwam woensdag met het nieuws over het vertrek van Stevens. Zowel trainer als clubleiding kon en wilde daarna niet meer om de waarheid heen. "We hebben lang met elkaar gesproken over het tijdstip wanneer we dit bericht naar buiten moesten brengen", liet Assauer weten. "Eigenlijk bestaat er geen goed moment voor mededelingen als deze."

BELGA

Assauer zei het komende afscheid van Stevens in hoge mate te betreuren. "Voor mij is hij de beste trainer met wie ik ooit hem samengewerkt. Hij heeft een groot voetbalverstand en daarnaast veel kennis van andere zaken. Bovendien is Huub een buitengewoon harde werker. Een combinatie van dergelijke kwaliteiten vind je niet vaak in het voetbal."

Stevens gaf toe dat het besluit hem zwaar was gevallen. "Dit gaat me echt aan het hart", verzuchtte de voormalige verdediger van PSV. "Ik heb met manager Assauer, mijn gezin en mijn zaakwaarnemer vele gesprekken gevoerd. We hebben gezamenlijk met Schalke'04 toch wel iets bereikt. Naast sportieve successen hebben we ook een goede organisatie neergezet. Het valt niet mee om dat allemaal achter je te laten."

Privéredenen hebben een rol gespeeld in de besluitvorming, zo bekende Stevens. "Ik ben nu sinds 1996 weg van mijn gezin. Mijn vrouw en twee kinderen zijn al die tijd in Eindhoven blijven wonen. We hebben elkaar weinig gezien. Daarmee heb ik het altijd moeilijk gehad. Daarnaast is het voor Schalke een goede zaak dat er na zes jaar een nieuw gezicht voor de groep komt te staan. De hele club heeft daar misschien wel behoefte aan."

Zowel Schalke als Stevens weet nog niet wat de toekomst gaat brengen. "We hebben nog geen opvolger paraat", aldus Assauer. "Het zal niet eenvoudig zijn om iemand te vinden die evengoed bij de club past als Stevens. Zeker niet als je de huidige kandidaten op de trainersmarkt in ogenschouw neemt." Stevens: "Ik weet niet wat er nu op me af zal komen. Ik heb zeker nog geen nieuwe club. Ik wil het seizoen bij Schalke in elk geval op een waardige manier afmaken."

Stevens (48) trad op 8 oktober 1996 in dienst van Schalke'04. Onder zijn leiding won de Duitse ploeg in 1997 de UEFA-beker, het grootste succes in de 97-jarige clubgeschiedenis. Vorig seizoen veroverde Schalke de Duitse beker. Stevens is de langstdienende trainer bij de zevenvoudige landskampioen, die in 1972 voor de laatste keer de hoofdprijs pakte. De voormalige trainer van Roda JC kreeg vorig seizoen als teken van vertrouwen een contract voor onbepaalde tijd, dat beide partijen jaarlijks uiterlijk 31 mei konden opzeggen. In de zomer van 2000 werd hij door ruim 10.000 fans tot Schalke-trainer van de Eeuw uitgeroepen.

In Gelsenkirchen staan de Rode Duivels Marc Wilmots, Sven Vermant, Nico Vankerckhoven en Emile Mpenza onder contract. Begin dit seizoen werd het gloednieuwe stadion AufSchalke geopend, dat plaats biedt aan 62.000 toeschouwers.