EK judo: goud zwaar overschaduwd door kledijperikelen

BRUSSEL -

De titel die de Belgische vrouwen zondag in Madrid veroverden op het EK judo voor landenteams, wordt zwaar overschaduwd door nieuwe extrasportieve perikelen. Afgelopen weekend ontstond er opnieuw onenigheid over de kledij waarmee de Belgische vrouwen de tatami wilden betreden. Inge Clement, Marisabel Lomba, Sissi Veys en Ulla Werbrouck wilden dat doen met het logo van hun persoonlijke sponsor Selexion op de judogi's. De Belgische judobond eiste echter dat de judoka's een nationaal pak, met het logo van sponsor Bacob, droegen. Na veel gebakkelei en een dreigend forfait werd uiteindelijk een compromis gesloten: er werd gekampt met neutrale judogi's.

BELGA

Selexion is zwaar ontstemd over dit voorval en verwijt de judobond noch aan het belang van de atleten, noch aan het belang van de sport te denken. "Blijkbaar komt aan deze zaak geen einde", zegt Hans Carpels, general manager van Selexion. "Al in het voorjaar heb ik duidelijk gesteld dat ik voorstander was van éénzelfde kledij voor de atleten, met vermelding van beide sponsors. Dat er tot nu toe geen uitwerking aan dat voorstel gegeven is, betreur ik ten zeerste".

"De judofederatie weet zeer goed dat Selexion bereid is met geld over de brug te komen, maar na een dergelijke vaudeville zou men zich misschien moeten bezinnen of het niet beter is andere sporten te sponsoren, waar men medewerking krijgt in plaats van tegenwerking", haalt Carpels uit.

Jean-Marie Dedecker, senator, voormalig bondscoach en vertrouwensman van de topjudoka's, zegt naar de rechtbank te willen stappen met deze zaak. Hij zegt dat de bond zelf niets doet voor de topjudoka's en dat ze hen op deze manier nu ook nog eens broodrooft.