Zakenman stelt opkopen domeinnamen aan de kaak

Woensdag gaf zakenman Pierre Darchambeau, eigenaar van informaticabedrijf Darco, voor de rechtbank van Luik officieel de domeinnamen 'picque.be' en 'ylieff.be' vrij, respectievelijk aan minister Charles Picqué en regeringscommissaris Yvan Ylieff. Darchambeau had enkele maanden geleden 191 domeinnamen van Waalse politici opgekocht voor 2.500 frank per stuk (61,97 euro).

BELGA

Darchambeau stelde op de internetsite van Darco de politici voor de domeinnamen die naar hen verwezen, van hem te huren. Darchambeau wou daarmee aantonen dat het voor iedereen mogelijk is om het even welke domeinnaam op het internet aan te kopen, ook al verwijst deze naar een specifiek persoon.

Heel wat "naamloze" Waalse politici dienden klacht in tegen Darchambeau en vroegen de vrijgave van de domeinnamen. De rechtbank van eerste aanleg van Luik, zetelend in kort geding, besliste dat het ontoelaatbaar was dat "Darco domeinnamen opende met de wetenschap dat ze bezocht zouden worden omdat het om bekende namen ging. Er werden daarmee potentiële klanten voor Darco aangetrokken en dat kan niet".

In tussentijd van een beslissende uitspraak vroegen de politici dat de internetsites die hun namen bevatten, van hun publicitaire inhoud die naar Darco leidde, werden geledigd. Woensdag werden de domeinnamen definitief en officieel vrijgegeven.

Bij de uitspraak woensdag deed de rechter echter geen uitspraak met betrekking tot de eigendom van alle domeinnamen, enkel omtrent de domeinnamen 'picque.be' en 'ylieff.be'. Wel stelde de rechter dat omtrent de eigendom van domeinnamen zich een algemene wetgeving opdringt.

Na de uitspraak stelde Darchambeau "dat het nooit mijn bedoeling was om met de aankoop van de domeinnamen te profiteren van de bekendheid van deze mensen. Wie me alsnog zijn domeinnaam wil verkopen aan de prijs die ik voorstel, mag dat gerust doen", aldus Darchambeau.