Prijs eurominikits swingt de pan uit op internet

De eurominikits, die vanaf 15 december voor 12,40 euro (500 frank) te koop zijn, worden op het internet tot tien maal duurder geveild. Zo betaalde een koper op de veilingsite eBay 41 dollar voor een aantal munten ter waarde van 3,85 euro (3,5 dollar).

BELGA

Tientallen miljoen Europeanen haastten zich de afgelopen week naar de banken en postkantoren voor een eurominikit. Buiten de euro-zone zijn de munten evenwel nog niet te verkrijgen. Sommige buitenlandse verzamelaars lijken daarentegen bereid een stevige prijs voor de eerste munten te betalen.

Zo bood een Duitser een minikit ter waarde van 3,85 euro aan. De munten werden uiteindelijk voor 41 dollar (45,51 euro) verkocht. Een Nederlandse verkoper kreeg 10,08 dollar (11,19 euro) voor een kit ter waarde van slechts 3,88 euro (3,49 dollar).

Volgens Stephen Bobbit van de Amerikaanse vereniging van munt- en penningkunde kopen de meeste verzamelaars de euro's om een stukje geschiedenis in de hand te hebben en niet zozeer voor de waarde van de Europese eenheidsmunt.