Kokoschka-prijs voor Ilja Kabakov

De in New York levende Russisch-Oekraiense conceptualist en environment-bouwer Ilja Kabakov wint de met 250.000 schilling (18.000 euro) gedoteerde Oostenrijkse Oskar Kokoschka-prijs. De 68-jarige Kabakov, ook in Vlaanderen geen onbekende, zal de prijs op 1 maart in ontvangst nemen.

BELGA

De naar de expressionist Kokoschka (1886-1980) genoemde onderscheiding, de belangriujkste in Oostenrijk, wordt sedert 1980 tweejaarlijks toegekend.

Volgens de jury maakt Kabakov met zijn werken "een algemeen geldende metafoor voor het menselijke bestaan". In de voormalige Sovjetunie botste zijn werk met het 'socialistisch realisme', de orthodox-communistische visie op de maatschappelijke functie van kunst.

Kabakov, in 1933 in Oekraïne geboren, is na zijn emigratie naar het Westen in 1987 bekend geworden door zijn installaties. Daarin toont hij het treurige dagelijkse leven in de Sovjetunie. Ook nam hij daarbij de sovjetsymbolen op de hak.

Kabakov is ook in Belgie geen onbekende. Zo werkte hij voor een project in het Brusselse Manhattan Center (Een ontmoeting/Vstretsja) samen met Jan Fabre. Het SMAK in Gent is fiere eigenaar van Kabakovs beroemde environment Het Toilet. Overigens bestempelde Jan Hoet de Oost-Europese kunstenaar ooit als de belangrijkste internationale kunstenaar van de jaren '90 (in opvolging van Warhol en Beuys).

Aangeboden door onze partners