Groen licht voor brug tussen Sicilië en vasteland

Een reusachtige hangbrug zal op termijn het Italiaanse vasteland verbinden met het eiland Sicilië. Dat heeft de Italiaanse regering zaterdag beslist. Het plan werd lange tijd als riskant afgedaan wegens de veel voorkomende aardbevingen in de regio.

BELGA

Maar de realisatie is nog niet voor onmiddellijk. De komende vier jaren wordt het project bestudeerd en wordt een bouwplan uitgewerkt. De constructie van de brug zal zowat zeven jaren in beslag nemen. De brug hangt er dus ten vroegste in 2012. Het project vergt een totale investering van 10.800 miljard lire of 5,7 miljard euro. Het geld moet hoofdzakelijk van privé-investeerders komen.

De brug wordt vijf kilometer lang en hangt aan twee pijlers van 380 meter. Er komen drie rijstroken en een pechstrook in elke richting en vier treinsporen. De gebruiker zal tol moeten betalen.

Volgens een rapport van de planningsgroep zal de brug bestand zijn tegen aardbevingen met een sterkte van maximaal 7,1 op de schaal van Richter. Wel zal de bouw van de brug ingrijpende gevolgen hebben voor de natuurlijke omgeving, luidt het. Het uitzicht van de kust zal grondig veranderen. De route van trekvogels die naar Afrika vliegen wordt er zelfs door beïnvloed.

Over een brug tussen de laars en de voet van Italië wordt al decennialang gepalaverd. Maar vanwege hoge kosten en het aardbevingsgevaar werden de plannen nooit uitgevoerd. De Italiaanse minister-president Berlusconi had de bouw van de brug en andere grote bouwprojecten beloofd tijdens zijn verkiezingscampagne.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer