Peronist Puerta interim-president Argentinië

De Peronist Ramon Puerta is vrijdag aangesteld als interim-president van Argentinië, nadat het Congres het ontslag van president Fernando de la Rua had aanvaard. De la Rua's positie was onhoudbaar geworden na dagenlange straatprotesten tegen de beroerde economische situatie waarin het land verkeert.

APNED

Daags nadat hij onder zware druk zijn vertrek had aangekondigd en per helikopter het presidentiële Casa Rosada had verlaten, was De la Rua vrijdagochtend voor een laatste maal teruggekeerd naar zijn kantoor in Buenos Aires om de staat van beleg op te heffen. Na twee dagen van volksopstand door heel Argentinië bleef het vrijdag relatief rustig, al werden er opnieuw enkele winkels geplunderd. De la Rua diende zijn ontslag in nadat zijn pogingen om een regering van nationale eenheid te vormen met de Peronistische Partij waren mislukt. "De Peronisten hebben een fout gemaakt", zei een boze De la Rua vrijdag. Van de vier jaar dat zijn ambtstermijn zou duren heeft hij er slechts twee volgemaakt. Toen hij president werd, stond nog 70 procent van de bevolking achter De la Rua, nu is dat percentage teruggelopen tot beneden de tien, mede omdat hij besluiteloos werd gevonden.

Senaatsvoorzitter Puerta, een 50-jarige rijke zakenman uit een afgelegen hoek van het land, werd als interim-president benoemd omdat de functie van vice-president al enige tijd vacant is. Hij sprak zich vrijdag uit voor het houden van vervroegde verkiezingen. "Ik heb nog nooit een positie bekleed waarvoor ik niet ben gekozen", zei hij. Over een maand of twee, drie zou er een vervroegde stembusgang kunnen worden gehouden.

De politie in Buenos Aires trad donderdag opnieuw met traangas en waterkanonnen op tegen honderden demonstranten die protesteerden tegen de economische crisis. In heel Argentinië kwamen zeker zestien mensen om het leven, terwijl woensdag al zes mensen waren gedood, voornamelijk door ordetroepen. Ook zouden mensen zijn doodgeschoten door winkeliers die hun zaak probeerden te beschermen. Er werden meer dan 2.000 arrestaties verricht, waarvan 350 in Buenos Aires.

Woensdag kondigde De la Rua voor een periode van dertig de staat van beleg af, waardoor de regering speciale bevoegdheden kreeg om het geweld aan te pakken. De maatregel wakkerde de woede onder de bevolking echter alleen maar aan. De werkloosheid in Argentinië is opgelopen tot boven de 18 procent en 41 procent van de 36 miljoen inwoners leeft onder de armoedegrens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer