Rent-A-Priest heeft vraagtekens bij wijding gehuwde ex-dominee

Naar aanleiding van de wijding zondag in Hasselt van de gewezen dominee Gijs Meinesz tot priester stelt Rent-A-Priest verheugd te zijn dat een gehuwd man binnen de katholieke kerk priester kan worden. Maar de beweging reageert ook met onbegrip op het feit dat vele priesters de afgelopen decennia uit hun ambt zijn ontzet zijn omdat ze zich niet hielden aan de celibaatsbelofte.

BELGA

Rent-A-Priest zal daarom in de marge van de viering in Hasselt actie voeren. Men wil daarmee Meinesz feliciteren en een passend geschenk aanbieden. Maar men wil ook onder de aandacht brengen "dat vanuit de officiële kerk veel onbegrip, angst, onkunde of gewoon onmacht over het kerkvolk stroomt".

Om als gehuwd priester door de katholieke kerk aanvaard te worden, moet men in plaats van eerst katholiek te worden, dan priester en vervolgens te huwen volgens Rent-A-Priest blijkbaar eerst dominee worden, huwen en daarna katholiek worden. Inspraak, de vereniging van gehuwde priesters, reageerde een tijd geleden op een gelijkaardige manier.

Gijs Meinesz is een gewezen protestantse dominee die zich bekeerde tot de katholieke kerk en er momenteel diaken is. Hij is gehuwd en vader van 2 kinderen. Dat de paus toestemming geeft aan bekeerlingen om ondanks hun gehuwd zijn tot priester benoemd te worden is geen uitzondering in Scandinavische landen, Nederland en Groot-Brittanië voor protestantse dominees en anglicaanse priester. In ons land is het de eerste keer sinds 1925 dat dit voorkomt. De mogelijkheid geldt overigens alleen voor mannen en niet voor vrouwen.

Rent-A-Priest is een beweging van geschorste Vlaamse priesters die op vraag religieuze vieringen begeleiden bij geboorte, huwelijk, sterfte en dergelijke. Het initiatief werd in maart 2000 opgericht door Rudy Borremans, Norbert Bethune en André Brems.

De beweging beschikt momenteel over meerdere voorgangers die op verschillende plaatsen in Vlaanderen actief zijn. In vergelijking met het klassieke kerkelijke gebeuren laat Rent-A- Priest haar rituelen meer vertrekken vanuit het actueel levensgevoel, wat de toegankelijkheid ten goede komt. Rudy Borremans is inmiddels uit de groep gestapt en zoekt weer verzoening met kardinaal Danneels.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer