Goedkopere treinkaart voor korte afstanden

De Raad van Bestuur van de NMBS heeft vrijdag de invoering goedgekeurd van een nieuwe treinkaart voor afstanden tot 9 km. De kaart komt er vanaf 15 juni 2002 en zal 5,40 euro of 218 frank kosten voor zes enkele ritten naar keuze. Dat hebben de Belgische spoorwegen vrijdag meegedeeld.

BELGA

Met de nieuwe kaart wil de NMBS een belangrijk inkomstenverlies bestrijden. 278 treinstations zijn onbemand. Wie daar op de trein stapt, heeft dus vaak geen ticket op zak. Omdat veel van hen slechts over korte afstand met de trein reizen, heeft de treinbegeleider vaak niet de tijd om hen te controleren. Dat zou een inkomstenverlies opleveren van 500 tot 750 miljoen frank per jaar.

De nieuwe treinkaart dient ingevuld te worden voor men op de trein stapt. De reizigers schrijft er de datum en de stations van vertrek en bestemming op in. Eender wie kan van de kaart gebruik maken. Er gelden evenmin tijdsbeperkingen. De nieuwe treinkaart zal verkocht worden in de stations van de NMBS.

Om de tariefstructuur te vereenvoudigen, besliste de Raad van Bestuur ook om de agglomeratiekaarten van Antwerpen, Gent, Charleroi en Luik en de ozonkaarten voor afstanden van 9 km of minder af te schaffen. De prijs van een ozonkaart voor afstanden tussen 10 en 14 km wordt verlaagd.

Verder zal vanaf 16 juni 2002 de treindienst aangepast worden. Zo zullen een reeks treinen met lage bezettingsgraden worden afgeschaft. Het zou gaan om 0,5 procent van het huidige aanbod. Met de maatregel wil de NMBS op momenten dat er meer mensen met de trein willen reizen, meer treinen kunnen inzetten.

Nu de hogesnelheidslijn tussen Leuven en Luik eind 2002 in gebruik zal worden genomen, zal de Thalys-verbinding tussen Brussel en Luik 8 minuten sneller zijn. De ICA-treinen tussen Brussel en Luik zullen een tijdswinst boeken van 6 minuten. Tot slot zullen tussen beide steden twee extra P-treinen in elke richting worden ingezet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer