Riziv start onderzoek naar fout over voorschrijfgedrag artsen

In het directiecomité van het Riziv (Rijksdienst voor Ziekte-en Invaliditeitsverzekering) is een onderzoek gestart om na te gaan hoe er een vergissing is kunnen gebeuren bij het opstellen van het voorschrijfprofiel van artsen. Het Riziv denkt ook na over sancties en wil maatregelen nemen om zulke fouten in de toekomst te vermijden.

BELGA

Het Riziv wil met een aantal ingrepen de betrouwbaarheid van de gegevens beter kunnen garanderen. Zo zal een gespecialiseerd informaticabedrijf worden gevraagd de gegevensverwerking op het Riziv door te lichten. Ook zullen de gegevens zowel binnen de administratie als daarbuiten aan een aantal steekproeven worden onderworpen. De maatregelen staan begin januari op de agenda.

Alle erkende huisartsen van het land kregen woensdag een document van het Riziv met hun indivueel voorschrijfprofiel van het jaar 2000. Het document is bedoeld om de huisartsen te informeren over hoeveel terugbetaalde geneesmiddelen ze hebben voorgeschreven. Heel wat huisartsen vonden in hun profiel echter medicatie terug die ze zelf nog nooit hadden voorgeschreven. Ze reageerden verontwaardigd omdat de fout net gebeurde nu minister van Sociale Zaken Frank Vandebroucke artsen die te veel voorschrijven, financieel wil straffen.

Dertienduizend huisartsen krijgen volgende week een brief in de bus waarin het Riziv zich verontschuldigt en uitlegt wat er mis is gegaan met de Farmanet-gegevens over hun voorschrijfprofiel. De dokters krijgen begin 2002 de gecorrigeerde gegevens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer