296 miljoen expansiesteun Arcomet in Beringen

De Vlaamse regering heeft woensdag op voorstel van Vlaams minister van economie Jaak Gabriëls (VLD) 296 miljoen frank (7.337.000 euro) expansiesteun toegekend aan kranenfabrikant Arcomet in Beringen.

BELGA

Gabriëls deed dat naar eigen zeggen op basis van een aantal criteria inzake het strategisch belang waardoor bedrijven voor expansiesteun in aanmerking kunnen komen. Volgens Gabriëls voldeed Arcomet onder meer aan de criteria inzake vernieuwende initiatieven en exportactiviteiten.

Arcomet is gespecialiseerd in de productie van bouwkranen, hydraulische kranen en dieplader transporten. Bij Arcomet werken in totaal 241 mensen. Het bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van 52,7 miljoen euro en voert 72,5 procent van zijn producten uit. De Vlaamse regering keurde vorige vrijdag eveneens een aantal dossiers goed voor in totaal 540 miljoen expansiesteun aan vier Genkse bedrijven : Belplas Industries (275 miljoen), Nitto Europe (133 miljoen), DSM Speciality Compounds (70 miljoen) en Manuservice (63 miljoen).

De expansiesteun aan de betreffende bedrijven was al in 1999 toegezegd, maar de Europese Commissie blokkeerde de dossiers omdat de Europese regelgeving niet nageleefd werd. Jaak Gabriëls kon tijdens een ontmoeting met Europees commissaris Maerio Monti een doorbraak forceren en de dossiers laten deblokkeren. De minister maakt zich sterk dat alle bedrijven die in 1999 aanspraak op expansiesteun maakten uiterlijk tegen februari van volgend jaar meer duidelijkheid over hun dossiers zullen hebben.