Arafat laat 15 Palestijnse politiemannen oppakken

Israël heeft woensdag het veiligheidsoverleg met de Palestijnse Autoriteit hervat, een week nadat de regering alle contacten met Yasser Arafat en zijn bestuur had verbroken. De Palestijnse Autoriteit meldde de arrestatie van vijftien politiemannen op verdenking van deelname aan aanslagen tegen Israëliërs.

APNED

De vijftien agenten zouden activisten zijn van organisaties die banden hebben met de Fatah-beweging van Arafat. De organisaties waren na de oproep van Arafat van afgelopen zondag om het geweld te stoppen, doorgegaan met aanvallen. Volgens de Palestijnen zijn de afgelopen weken 180 verdachte militanten aangehouden.

Het is voor het eerst in de zestien maanden durende Palestijnse opstand dat de Palestijnse leider Yasser Arafat agenten heeft laten oppakken. De stafchef van het Israëlische leger, Shaul Mofaz, zei dinsdag dat zeker tachtig van de 242 doden die sinds september 2000 aan Israëlische zijde zijn gevallen door Palestijnse politiemannen zijn gedood.

In opdracht van Arafat sloot de Palestijnse politie dinsdag ook zes kantoren van de militante moslimbeweging Hamas in de Gazastrook. De Palestijnse Autoriteit zal niet langer tolereren dat extremisten op eigen houtje activiteiten ondernemen, aldus de politie in Gaza. "Iedereen die besluiten van de Autoriteit schendt zal worden gearresteerd", zei een politiewoordvoerder. Hassan Youssef, een medewerker van Hamas in de Westelijke Jordaanoever, ontkende berichten dat hij gezegd zou hebben dat Hamas het staken van zelfmoordaanslagen overweegt. Volgens Youssef is hij verkeerd geciteerd.

De Israëlische minister van buitenlandse zaken Shimon Peres verklaarde woensdag dat Israël bereid is zijn militairen terug te trekken uit de gebieden waar de Palestijnse Autoriteit heeft aangetoond harde actie te ondernemen tegen extremisten. Zodra de Palestijnse veiligheidsagenten het heft in handen hebben genomen in bijvoorbeeld de Westoeversteden Jenin en Nablus - beide bolwerken van radicale groepen -, "zullen wij onze troepen meteen terugtrekken", zei Peres.

In het veiligheidsoverleg zal Israël voorstellen om te helpen bij het onder controle krijgen van Palestijnse extremisten, zo maakte het Israëlische ministerie van defensie bekend. Een Palestijnse woordvoerder zei dat de Palestijnen een einde zullen eisen aan de Israëlische invallen en moorden op verdachte extremisten, evenals de opheffing van wegblokkades en andere beperkingen.

Afgelopen weekeinde riep Arafat in een televisietoespraak op tot beëindiging van het geweld tegen Israël. Hij had het in dit verband voor het eerst over terroristische activiteiten. Israël heeft afwachtend gereageerd en gezegd dat Arafat zijn woorden in daden moet omzetten. Dinsdag voedde Arafat de achterdocht van Israël door tegen Palestijnse inwoners van Jeruzalem te zeggen dat één martelaar in Jeruzalem evenveel waard is als zeventig martelaren elders. Het geweld tegen Israël is sinds Arafat zijn oproep deed overigens aanzienlijk afgenomen.

Toch zei premier Ariel Sharon van Israël woensdag in een telefoongesprek met de Britse premier Tony Blair dat Arafat nog altijd niet heeft besloten "de weg van het terrorisme" te verlaten. Volgens zijn voorlichters maakte Sharon aan Blair duidelijk dat een aantal recente aanslagen is gepleegd door groepen die aan Arafat zijn verbonden.