Premier van Estland neemt ontslag

De Estlandse premier Mart Laar treedt op 8 januari af. Dat heeft hij woensdag in het parlement in Tallinn aangekondigd. De centrum-rechtse regering van Estland dreigt hierdoor te vallen, want een dergelijke beslissing betekent volgens de grondwet dat het hele kabinet ontslag moet nemen.

BELGA

De 41-jarige Laar zag zich genoodzaakt ontslag te nemen nadat een van zijn coalitiepartners, de Hervormingspartij, vorige week in de hoofdstad Tallinn de samenwerking stopzette. Naar verluidt smeedde de partijtop van de Reformisten heimelijk akkoorden met een oppositiepartij. Daarenboven werd Edgar Savisaar, een van Laars politieke rivalen, verkozen tot burgemeester van Tallinn. De rechtse coalitieregering in Estland trad aan na de parlementsverkiezingen in 1999. Daarbij werd de Centrumpartij, de partij waarmee de Hervormingspartij nu zou onderhandeld hebben en na de verkiezingen de grootste partij, in het parlement buitenspel gezet.

Mart Laar was eerder premier van Estland van 1992 tot 1994. In 1999 werd hij opnieuw verkozen en kwam hij aan het hoofd te staan van een centrum-rechtse coalitie.