Banken sluiten 40.000 arme klanten uit

Er is een probleem van bankuitsluiting in België en dat fenomeen groeit de laatste twee jaar nog aan. Dat is de belangrijkste conclusie van een studie rond 'Het bemachtigen en behouden van een bankrekening'. De studie werd uitgevoerd door 'Le Réseau Financement Alternatif' op vraag van federaal minister van Economie Charles Picqué.

APNED

De studie brengt aan het licht dat banken hun aanbod van een basis-bankdienst beperken naargelang het inkomen van de betrokkenen. Zo weigert de bank een rekening te openen, een betaalkaart af te leveren, of verrichtingen uit te voeren en zegt tenslotte de rekening op. Daarnaast blijkt dat sommigen geen gebruik maken van de basis-bankdienst omdat ze beslag op hun inkomen of compensatie vrezen van bedragen waarvoor zij bij de bank in het rood staan. Anderen, zo toont de studie aan, hebben geen toegang tot de basis-bankdienst omwille van hun statuut bij de administratie. Mensen zonder papieren bevinden zich in dit laatste geval.

Volgens het Reseau Financement Alternatif treft bankuitsluiting minimum 40.000 personen. Minister van Economie Charles Picqué meent dat het hoog tijd is om het debat terzake aan te vatten. Hij herinnert daarbij aan het wetsvoorstel dat PS-kamerlid Karin Lalieux (PS) indiende. Dat wil een einde stellen aan het fenomeen van bankuitsluiting.