Arme gezinnen krijgen budgetmeter

Bij gezinnen met betalingsmoeilijkheden zullen de energiebedrijven gratis een budgetmeter installeren om elektriciteit rationeel te gebruiken. Dat heeft de Vlaamse regering woensdag beslist. De nieuwe regeling komt in de plaats van de huidige stroombegrenzer tot zes ampère.

BELGA

Momenteel kunnen energiebedrijven bij klaarblijkelijke onwil de elektriciteitsvoorziening volledig afsluiten, op zes ampère na. Maar volgens minister van energie Steve Stevaert is dat onvoldoende voor een doorsnee gezinsverbruik. Zo is wassen met een wasmachine niet mogelijk met zes ampère.

Daarom bepaalt een uitvoeringsbesluit van het elektriciteitsdecreet dat er een budgetmeter inclusief stroombegrenzer zal geplaatst worden bij betalingsmoeilijkheden. Een budgetmeter geeft recht op een bepaalde hoeveelheid elektriciteit afhankelijk van hoeveel geld erin gestopt wordt. Als het geld op is, blijft toch nog zes ampère beschikbaar.

Als er nadien onwil blijkt, zal alleen de stroombegrenzer verwijderd worden, maar kan de klant nog elektriciteit verbruiken als hij ervoor betaalt. Alleen in uitzonderlijke gevallen kunnen klanten volledig afgesloten worden, maar voor armen die geen geld hebben om hun rekening te betalen, geldt dat niet.