Dopingzondares Engquist moet zware boete betalen

Print
De Zweedse van Russische origine, Ludmila Engquist, Olympisch kampioene op de 100 m horden in Atlanta, en nadien overgestapt naar het bobsleeën, werd voor de rechtbank van Stockholm veroordeeld tot een boete van 2.129 euro (85.000 frank) voor verboden invoer, bezit en gebruik van dopingproducten. De Zweedse procureur rechtvaardigde de ongewoon hoge straf door 'het feit dat Ludmilla Engquist een publieke persoon is en een voorbeeld voor miljoenen mensen'. De kampioene kan aan een proces ontsnappen, wanneer zij aanvaardt de boete te betalen, alsnog de procureur.
BR>
Ludmila Engquist (37) werd voor twee jaar geschorst door de Zweedse Bobsleefederatie wegens gebruik van anabole steroïden. Tijdens een verhoor door de Zweedse douane, op 4 december 2001, gaf Engquist toe, afgelopen zomer 50 capsules van een vermageringsproduct dat verboden substanties bevatte, op de Russische markt te hebben gekocht, en er vijf in twee dagen te hebben ingenomen.

Engquist verklaarde ook zonder medeweten van haar verwanten te hebben gehandeld, en dat ze sukkelde met een zenuwinzinking, omdat de overstap naar de nieuwe sport haar niet beviel: fysiek en technisch presteerde ze niet goed, en de sfeer in het vrouwenteam was ook niet optimaal. Engquist liep tegen de lamp tijdens een onaangekondigde controle op 23 oktober op de Olympische site van Lillehammer, waar ze deelnam aan een training van het Zweedse bobsleeteam met het oog op de Winterspelen 2002 in Salt Lake City.