EK start donderdag met koningsnummer

Print
Het Europees kampioenschap kortebaan gaat donderdag in het Wezenbergbad van Antwerpen van start met een waar koningsnummer: de 50 m vrije slag. Drie troonpretendenten strijden er om de hoogste Europese eer: de Zweed Stefan Nystrand, de Brit Mark Foster en de Nederlander Pieter van den Hoogenband.
BR>
Stefan Nystrand hoopt in Antwerpen zijn titel te verdedigen die hij op het EK in Valencia, in december 2000, verrassend veroverde op Mark Foster. De Brit stond tot op dat moment al vier jaar onafgebroken aan de top op dat nummer en brak na het EK Valencia het wereldrecord (21.13) op de afstand. Hij hoopt in Antwerpen weerwraak te nemen. Wil Foster in zijn opzet slagen, dan moet hij wel voorbij Pieter van den Hoogeband raken, de vedette van de Olympische Spelen in Sydney. Van den Hoogeband was vorig jaar niet aanwezig in Valencia, maar was drie jaar geleden goed voor brons. In 1999 won hij zilver, goud lijkt nu de logische stap vooruit.

Ook van Inge De Bruijn worden de komende dagen mooie dingen verwacht. De Nederlandse zwemt donderdag de series van de 100 m vrije slag. Later op de dag mag ze niet ontbreken in de halve finales. Het publiek kijkt vol verwachting uit naar de finale van vrijdag. Daarin moet De Bruijn het opnemen tegen de Zweedse wereldkampioene Thérésa Alshammar die op zoek gaat naar haar derde opeenvolgende titel.