IOC belooft 'humane en unieke Spelen'

Print
Gianna Angelopoulos-Daskalaki, voorzitster van het organisatiecomité van de Zomerspelen van 2004 in Athene (ATHOC), beloofde dinsdag aan het Uitvoerend Comité van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), in zitting bijeen in Lausanne, "humane en unieke Spelen". Vlak daarvoor had ze een "zeer bemoedigende" stand van zaken gegeven over de vooruitgang van de werken.
De Zwitser Denis Oswald, voorzitter van de Coördinatiecommissie van de Spelen in Athene, sprak na zijn laatste bezoek aan de Griekse hoofdstad in november van een zeer bemoedigende progressie in de uitvoering van de werken: "Na de kritiek (omdat ATHOC hopeloos achterop zat qua accomodaties, nvdr) moet ik nu toegeven dat de zaken bewegen. We zien stilaan constructies op de Olympische site oprijzen en de planning wordt eindelijk gerespecteerd. Uit ons dagelijks contact met het ATHOC kan ik opmaken dat Athene klaar zal zijn."
Het UC keurde het budget voor de Spelen goed, alsook het systeem van ticketverkoop en de competitiekalender. De mascotte zal in de loop van januari 2002 bekendraken.
François Carrard, directeur-generaal van het IOC, sloot de mogelijkheid niet uit van een Afghaanse delegatie op de Spelen van 2004. "Het is mogelijk, maar niet aan de orde vandaag. Het Afghaanse volk heeft momenteel andere prioriteiten."
Tijdens de eerste dag van de UC-zitting ontving het IOC nog een ander heuglijk bericht: de resolutie betreffende een Olympisch bestand, die door de Verenigde Staten naar aanleiding van de situatie in Afghanistan werd voorgesteld, werd dinsdag door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aanvaard. De VN, die herinneren aan de Griekse traditie uit de oudheid van de 'ekecheiria', of het Olympisch bestand, vraagt aan al zijn 'lidstaten om het Olympisch bestand voor, tijdens en na de Spelen (8-24 februari 2002, nvdr) te respecteren, om zo de atleten de kans te geven zich in alle veiligheid naar de Spelen te begeven en deel te nemen'. Die resolutie kwam er na het onderhoud dat IOC-topman Jacques Rogge op 27 november in het Witte Huis had met president George W. Bush.
Wat betreft die halfslachtige omschrijving van het Olympisch bestand, die niet spreekt van een staakt-het-vuren tot in alle uithoeken van de planeet, verklaarde Carrard, dat Rogge 'veel verder zou kunnen gaan en iets anders zou vragen'.
De voorzitter van het IOC spreekt zich woensdag na afloop van de UC-zitting uit, en hij zal zonder twijfel een beetje verder gaan en mogelijk zelfs de beruchte zin gebruiken van zijn voorganger Juan Antonio Samaranch voor de Winterspelen in 1994 in het Noorse Lillehammer: "Leg de wapens neer." Een krachtige uitspraak, maar zonder enige weerklank op het terrein.